"Swedbank": Bijuši mēģinājumi izmantot bankas filiāles pretlikumīgām darbībām

© Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Swedbank Latvija ir nosūtījusi informāciju tiesībsargājošajām iestādēm par aizdomīgiem darījumiem, veicot skaidras naudas valūtas maiņu atsevišķās filiālēs. Bankas iekšējā drošības sistēma 2017.gadā identificēja šos darījumus, un iegūto informāciju Swedbank nodeva Finanšu izlūkošanas dienestam. Šobrīd šī lieta atrodas Latvijas Republikas Prokuratūrā, kura ir cēlusi apsūdzības lietā iesaistītajām personām, tostarp bijušajiem bankas darbiniekiem.

Pārkāpumos iesaistītie bankas darbinieki neievēroja Swedbank procedūrās noteikto kārtību klientu identificēšanai. Tas ļāva atsevišķiem klientiem veikt liela apjoma skaidras naudas valūtas maiņu, nefiksējot viņu identitāti bankas sistēmās un neiegūstot informāciju par darījumā izmantoto līdzekļu izcelsmi. Ar šiem darbiniekiem banka ir pārtraukusi darba tiesiskās attiecības. Turklāt, saskaņā ar Swedbank rīcībā esošo informāciju, pret daļu no šīm personām ir arī celtas apsūdzības kriminālprocesa ietvaros. Swedbank sadarbojas ar tiesībaizsardzības iestādēm, sniedzot visu tās rīcībā esošo informāciju.

Aizdomīgie darījumi notikuši laika posmā līdz 2017.gadam, un pēc iekšējās izmeklēšanas noslēguma analizēti arī neatkarīgās ārējās izmeklēšanas ietvaros. Pēc iekšējās kontroles sistēmas pastiprināšanas 2017.gadā līdzīgu pārkāpumu atkārtošanās nav iespējama. Turklāt valūtas maiņas pakalpojums šobrīd pieejams tikai Swedbank klientiem internetbankā vai mobilajā lietotnē.

Svarīgākais