Internetā piedāvā iegādāties zāles pret Covid-19; speciālisti aicina neuzķerties

© Pixabay

Izmantojot cilvēku satraukumu un vēlmi sevi pasargāt, parādījušies maldinoši sludinājumi iegādāties zāles pret jauno koronavīrusu. Ar šāda sludinājuma autoru sazinājās LTV "Panorāma".

Sludinājumu vietnē ss.com ievietots paziņojums, kas piedāvā par 79 eiro iegādāties 20 tabletes Krievijā un Ķīnā izmantota pretgripas medikamenta "Arbidol". Sludinājums vēsta, ka konkrētais preparāts ir pārbaudīts koronavīrusu ārstēšanai un profilaksei.

LTV uzrunāja sludinājuma autoru, jautājot, vai zāles tiešām palīdz pret Covid-19. E-pastā pārdevējs atsūtīja divas saites kā pierādījumu. Vienu uz kādu Krievijas ziņu portālu, kurš vēsta, ka par "Arbidola" profilaktisko iedarbību pret Covid-19 paziņojusi Ķīna, un otru - uz paša produkta mājaslapu. Tajā, izvēloties opciju pirkt, izrādās, ka Krievijas aptiekās šis preparāts maksā 518 rubļus jeb aptuveni 6 eiro -13 reizes mazāk, nekā pārdevējs prasa sludinājumā.

Sludinājuma autors pastāstīja, ka zāles dabūjis no Krievijas, kad vēl robežas bija atvērtas. Arī Krievijā zāles esot dārgas. Pārdevējs arī apstiprināja, ka zāles var dzert profilaksei. "Ir Ķīnā dzēruši ārsti, un viņiem tā saslimstība ir bijusi daudz mazāka," viņš sacīja.

Veselības inspekcijā norādīja, ka tā ir ne vien patērētāju maldināšana, bet pat likuma pārkāpums. Par zāļu izplatīšanu bez atļaujas pienākas administratīvais naudas sods.

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus neuzticēties nevienam pārdevējam, kurš sola zāles pret Covid-19, jo tādu gluži vienkārši vēl nav. Ir eksperimentālie medikamenti, bet iespējamo blakņu dēļ tos drīkst lietot tikai stingrā ārstu uzraudzībā. Turklāt sludinājumā minētais "Arbidols" to vidū nemaz nav, uzsvēra Zāļu valsts aģentūrā.

Tomēr ir citi medikamenti, kuru iedarbība pret Covid-19 Eiropas Savienībā tiek testēta. "Dažus no šiem medikamentiem mēs varētu mēģināt lietot konkrētām pacientu grupām slimnīcās, bet varbūt pēc mēneša, diviem būs papildu informācija par dažiem medikamentiem. Tad mēs viņus varētu lietot plašāk. Bet skaidrs ir tas, ka brīnumzāles tās nav," stāstīja Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

Eksperti - visi kā viens - arī uzsver: šādas zāles un arī dažādi uztura bagātinātāji, kas it kā sola aizsardzību pret Covid-19, to patiesībā tieši mazina, jo lietotājam rada nepamatotu drošības sajūtu un mazina modrību.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais