Lieciniece atceras uzņēmēja Genadija Peredeļska slepkavas ņirgas

© f64

Pirms trijiem gadiem nogalinātā uzņēmēja Genadija Peredeļska slepkavas bijuši īpaši nežēlīgi. Pēc liecinieces Aleksandras sacītā, viņi nevis meklējuši patvērumu, bet tīksminājušies par pastrādāto asinsdarbu.

"Pretī ātrā solī nāca divi vīrieši, vienam no viņiem nebija augšējā žoklī zobu un viņš ļoti skaļi smējās. Cilvēki tā nedara," saka Aleksandra. Atgādinām, ka Lietuvas pilsoņi Edgars Krogerts un Sergejs Markevičs, kā arī Latvijas pilsonis Mārtiņš Putniņš apsūdzēti par uzņēmēju G. Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī Vladimira Vaškeviča spridzināšanas mēģinājumu.

Aleksandra liktenīgajā 2007. gada februāra pēcpusdienā atradās Slokas ielā un pēkšņi izdzirdēja šāvieniem līdzīgu troksni. Šauts tika vismaz piecas reizes. Jau pēc pārdesmit sekundēm no 134. nama pagalma izskrēja divi vīrieši. Viens no viņiem zālienā izmeta pistolei līdzīgu priekšmetu, kuru Aleksandra vēlāk redzēja savām acīm. Kaut arī vīrieši pārvietojās steigā, vienu no viņiem lieciniece ievēroja – atmiņā nogūlās necilvēcīgie smiekli, kurus viņš gārdzis. Smējējs, pēc Aleksandras sacītā, ir Lietuvas pilsonis Edgars Krogerts, savukārt otrs apsūdzētais Sergejs Markevičs, visticamāk, bija viņa kompanjons, tomēr galvot par saviem vārdiem lieciniece nevēlējās.

Kad vīrieši paskrēja viņai garām, Aleksandra devās uz nama pagalmu, kur ieraudzīja satrauktu ļaužu pūli un uz muguras gulošo, asinīs mirkstošo G. Peredeļski. Daži mājas iedzīvotāji bija redzējuši, ka no vārtrūmes izskrien divi vīrieši, tomēr nedz sejas vai citas detaļas, kas apliecinātu, ka slepkavas patiešām ir tie, kuri sēž uz apsūdzēto sola, viņi nespēja sniegt.

Uzņēmēja slepkavas nebija redzējis arī G. Peredeļska patēvs Jevgēnijs Androsovs. Arī viņš nomira 2007. gadā, tāpēc nelaiķa liecības nolasīja prokurors. Februāra pēcpusdienā uzņēmējs ieradies pie patēva, lai paņemtu kādu vēstuli no Valsts ieņēmumu dienesta. Kaut arī G. Peredeļska uzņēmuma telpas atradās citur, korespondence tika sūtīta uz vecāku mājām. Todien uzņēmējs bija paēdis zupu, solījis vakarā iebraukt vēlreiz ciemos un devies prom. Savukārt J. Androsovs iegājis vannasistabā. Pēc pāris minūtēm viņš piegājis pie loga, lai paraudzītos, vai dēls ir aizbraucis. Vīrietis izbrīnījies, ieraugot, ka smilšu krāsas Land Cruiser džips joprojām atrodas pie mājas. Pēc mirkļa viņš ieraudzījis gulošo Genadiju. Nodomājis, ka padēlam palicis slikti ar sirdi. Kad nokļuvis lejā, ap mirušo jau bijis krietns pūlis ļaužu un mediķi.

Var noprast, ka šajā epizodē liels svars ir tieši liecinieces Aleksandras sacītajam, tāpēc advokāti netaupīja sievieti un pamatīgi izprašņāja, norādot uz vairākām pretrunām. Kaut arī lielākā daļa atbilžu bija konsekventas un tiešas, apsūdzēto advokāti viņas sacītajam nenoticēja.

"Liecības ir pretrunīgas. Piemēram, pirmstiesas laikā viņa kā vainīgo atpazinusi ne tikai šos, kas bija tiesas zālē, bet arī vēl vienu cilvēku. Secinājums – cilvēkam laika gaitā rodas uzslāņojumi un, ja cilvēks bijis bieži policijā, tad viņš vairs neatceras, kas redzēts dzīvē, kas dzirdēts no policijas darbiniekiem. Lietā nav atspoguļotas visas sarunas ar policiju," uzsver advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Nākamā sēde notiks 21. septembrī, kas būs slēgta, jo tiks pratināti galvenie liecinieki, kuriem ir piemērota speciālā procesuālā aizsardzība.

Svarīgākais