NBS karavīru tiesās par ieroču kontrbandu

Līdz tiesai nonākusi krimināllieta pret Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru par ieroču kontrabandu no Irākas.

Kā liecina Tiesu informatīvajā sistēmā pieejamā informācija, Rīgas rajona tiesa šo lietu paredzējusi skatīt šā gada 24.novembrī plkst.11. Apsūdzētā persona ir Juris Kirilovs. NBS aģentūrai LETA atteicās sniegt informāciju, vai šī persona joprojām dien armijā, vai arī jau iepriekš atbrīvota no dienesta.

Krimināllieta tika sākta 2006.gadā, un to izmeklēja Militārā policija, kas pēc tam to nodeva prokuratūrai. Savukārt prokuratūra lietu izskatīšanai tiesā nodeva pērn gada nogalē.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā, par muitošanai pakļauto preču vai citu vērtību ievešanu Latvijas muitas teritorijā, apejot muitas kontroli vai noslēpjot tās no šādas kontroles, vai nedeklarējot, vai izmantojot viltotus muitas vai citus dokumentus, kā arī par ieroču un munīcijas pārvietošanu pāri valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā kopš 2006.gada Militārā policija ir sākusi četrus kriminālprocesus.

Līdz 2006.gadam, pretēji medijos izteiktiem pieņēmumiem, šāda rakstura noziedzīgi nodarījumi, karavīriem atgriežoties no starptautisko operāciju rajoniem, netika konstatēti, norādīja ministrijā.

Viens no kriminālprocesiem, kas tika sākts 2006.gada janvārī, tika izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, bet procesā, kas sabiedrībā pazīstams kā seržanta Vladimira Bakuļina lieta, kurā viņš tika apsūdzēts par četru patronu un vienas pistoles aptveres neatļautu ievešanu Latvijā, pirmās instances tiesa šā gada augustā pasludinājusi attaisnojošu spriedumu.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, līdz prokuratūrai bija nonākusi arī lieta par antīku ieroču kontrabandu, bet tā tika izbeigta 2009.gada 7.decembrī noziedzīga nodarījuma sastāva neesamības dēļ, jo apsūdzētā persona iesniedza izziņu no Afganistānas kompetentām iestādēm, ka šajā valstī šie priekšmeti nav uzskatāmi par antīku vērtību, kuru pārvietošana pār robežu būtu īpaši reglamentēta.

AM arī ir kļuvis zināms, ka izskatīšanai tiesā nodota lieta pret Sauszemes spēku karavīru, kurš, atgriežoties no operācijas Irākā, mēģināja Latvijā ievest nezināmas izcelsmes šaujamierocim līdzīgu priekšmetu.

AM vēlējās uzsvērt, ka, ņemot vērā notikušos precedentus, patlaban Militārā policija veic arī preventīvus pasākumus - karavīriem, kuri dodas uz starptautisko operāciju rajonu, kopā ar muitas pārstāvjiem tiek lasītas lekcijas par dažādu materiālo vērtību pārvietošanas kārtību pāri valsts robežai.

Savukārt pēc aizsardzības ministra iniciatīvas, lai pasargātu karavīrus no kriminālsoda līdzīgos gadījumos, AM, iesaistot arī Tieslietu ministriju, izskata iespējamās izmaiņas normatīvajos aktos, kā arī normatīvo aktu piemērošanu, lai neatkārtotos līdzīgi gadījumi un karavīri nesaņemtu nepelnītus pārmetumus par formas un šaujamieroču pārvadāšanu, atgriežoties mājās no dienesta pienākumu pildīšanas starptautiskajās operācijās.

To, ka mūsu karavīri nodarbojušies ar ieroču kontrabandu, atgriežoties no dažādām starptautiskajām operācijās, pagājušā gada janvārī aģentūrai LETA apliecināja toreizējais aizsardzības ministrs Vinets Veldre. Viņš sacīja, ka ieroču kontrabandas faktu konstatējusi Militārā policija, kad lidmašīna ar ieročiem atradusies lidostā. "Pirms dažiem gadiem ir bijuši mēģinājumi kontrabandas ceļā uz Latviju atvest gan ieročus, gan narkotikas," teica ministrs, sīkāk šos faktus gan nepaskaidrojot.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais