No Sarkandaugavas maniaka cietušas piecas meitenes

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Jolanta Krauze sākusi kriminālvajāšanu pret tā dēvēto Sarkandaugavas seksuālo maniaku - 1960.gadā dzimušu vīrieti.

Kopumā vīrietim celtas apsūdzības pēc 11 epizodēm, tostarp vienu laupīšanu. No cietušajām piecas ir mazgadīgas meitenes, aģentūru LETA informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Policija šo personu aizturēja 9.jūlijā, nepilnus divus mēnešus pēc tam, kad Sarkandaugavā viņa noziedzīgo darbību dēļ bija cietušas divas mazgadīgas meitenes.

Vīrietis apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 159.panta 1.daļas - par izvarošanu. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Tāpat apsūdzība celta pēc KL 160.panta 3.daļas - par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar mazgadīgo, par ko likumā noteiktā sankcija ir mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Prokurore vīrietim cēlusi apsūdzību arī pēc KL 162.panta 2.daļas - par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo, par ko viņu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem. Vīrietis apsūdzēts arī pēc KL 166.panta 4.daļas - par mazgadīgā iesaistīšanu vai izmantošanu pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izgatavošanā (ražošanā). Šis likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Apsūdzība vīrietim celta arī pēc KL 176.panta 1.daļas - par laupīšanu, par ko likumā paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Kā iepriekš pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins, policijai 9.jūlijā izdevies aizturēt 1960.gadā dzimušu vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par netiklu darbību veikšanu pret divām mazgadīgām meitenēm, kā arī divu sieviešu izvarošanu, kas veiktas 2008. un 2009.gadā.

Vīrietim jau 11.jūlijā kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Sarkandaugavā, Patversmes ielā 5, tika veiktas netiklas darbības ar astoņas gadus vecu meiteni, un šis gadījums tika reģistrēts 11.maijā. 20.jūnijā kādā citā Patversmes ielas mājā vīrietis netiklas darbības veicis ar 11 gadus vecu meiteni. Policija pieļāva, ka šie četri gadījumi nav vienīgie, tādēļ aicināja atsaukties iespējamās cietušās personas.

Astoņus gadus vecā meitene ievilināta kādas mājas kāpņu telpā, kur aizvesta uz bēniņiem. Šajā gadījumā vīrietim nebija izdevies veikt savas netiklās darbības. Šis gadījums noticis agri no rīta, kad meitene devusies uz skolu.

Arī 11 gadus veco meiteni vīrietis mēģinājis ievilināt šīs pašas mājas bēniņos, bet tie bija aizslēgti, tādēļ viņam nācies savu upuri vest uz citu māju, kas ir neapdzīvota. Tur viņš arī īstenojis savas noziedzīgās darbības. Šis gadījums noticis ap pusdienlaiku.

Vīrietim noziedzīgo nodarījumu raksturs atšķiras. Piemēram, 2008.gada janvārī viņš ap plkst.19 uz ielas izvarojis 27 gadus vecu sievieti. Upurim tika piedraudēts ar nazi. Tas notika Rīgā, Zemgales priekšpilsētā.

Savukārt pagājušajā gadā viņš izvarojis kādu 18 gadus vecu jaunieti. Šis gadījums notika Kleistu ielā. Jauniete gulēja, kad pa balkonu viņas otrā stāva dzīvoklī ielīda šis vīrietis un, piedraudot ar šaujamieroci, viņu izvaroja.

Policija pieļāva, ka savas noziedzīgās darbības vīrietis varētu būt veicis gan Rīgas reģionā, gan citviet Latvijā, tādēļ izmeklēšanu nodeva Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldei, kas pēc tās pabeigšanas lietu augustā nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Vīrietis jau deviņdesmito gadu vidū par trīs mazgadīgu - astoņus, deviņus un desmit gadus vecu - meiteņu seksuālu izmantošanu tika tiesāts Ukrainā. 1995.gadā viņš tika izdots Latvijai soda izciešanai un no cietuma atbrīvojās 2005.gadā. Var secināt, ka upurus vīrietis varētu būt sācis meklēt un arī izmantot jau kopš 2006.gada, iepriekš teica Grišins.

Vīrietis pēdējā laikā strādājis par taksometra vadītāju, ir bijis divreiz precējies, no pirmās laulības viņam ir meita, savukārt otrajā laulībā bērni nav bijuši.

Aizturētais savu vainu nodarītajā neatzīst, viņš uzskatot, ka "pierādīšana ir policijas ziņā". Arī Ukrainā viņš pat tiesas zālē savu vainu netika atzinis.

Grišins iepriekš arī atklāja, ka pēdējā laikā pieaug seksuāla rakstura noziegumu skaits, kas veikti tieši attiecībā pret bērniem, jo īpaši kailu bērnu fotografēšana un šo uzņēmumu ievietošana internetā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais