Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Amatpersona no bankomātiem izņēmusi nezināmas izcelsmes 55 000 eiro

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Valsts drošības dienests (VVD) konstatējis kādu mantkārīgu tiesībaizsardzības iestādes amatpersonu, kura skaidrā naudā no bankomātiem izņēmusi nezināmas izcelsmes 55 000 eiro un kuras izdevumi krietni pārsnieguši ienākumus, liecina VDD pagājušā gada darbības pārskats.

Kopš spēkā stājušās izmaiņas likumā "Par valsts noslēpumu", pirmo reizi vienā no VDD izskatītajiem gadījumiem, kad personai tika liegta pieeja valsts noslēpumam, tā izmantoja visas likumā paredzētās apstrīdēšanas un pārsūdzības iespējas. Galavārdu šajā jautājumā sniegusi arī tiesa.

Šajā gadījumā dienests liedza pieeju valsts noslēpumam kādas tiesībaizsardzības iestādes amatpersonai, jo bija pamats apšaubīt personas uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Pieņemot personai negatīvo lēmumu, VDD balstījās uz vairākiem diskvalificējošiem apstākļiem, tostarp veiktajā fiziskās personas auditā konstatēts izdevumu apjoma pārsniegums pār ienākumiem vairāk nekā 45 000 eiro apmērā.

Tāpat amatpersona gada laikā persona skaidrā naudā no bankomātiem bija izņēmusi vairāk nekā 55 000 eiro, kuru izcelsmi nespēja pamatot.

Personai 2018.gadā bija piemērots disciplinārsods - rājiens par pārkāpumiem, pildot tiešos dienesta pienākumus, kas liecināja par interešu konflikta riskiem.

Tāpat laikā no 2016. līdz 2018.gadam persona bija ieguvusi ziņas no tai pieejamas datu bāzes gadījumos, kas nebija saistīti ar amata pienākumu veikšanu.

Amatpersona VDD arī nebija sniegusi konsekventu informāciju par aizņēmumiem no fiziskām personām.

Tāpat amatpersona vēsturiski bija iesaistīta konfliktos, kur izmantots fizisks spēks, atrodoties alkohola ietekmē.

Izvērtējot VDD pārbaudes laikā iegūto un apkopoto informāciju, tiesa secinājusi, ka konstatētie pārkāpumi ir pietiekams pamats, lai apšaubītu šīs personas spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Tāpat tiesa, ņemot vērā pārbaudes materiālus, norādīja, ka personas īpašībās saskatāma mantkārība un nevēlēšanās ievērot tiesību normas.

Pārskatā gan nekas nav teikts par to, vai pret minēto amatpersonu sākta izmeklēšana.