Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Ceturtdien konstatēti 38 ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu pārkāpumi

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Valsts policija (VP) aizvadītajā diennaktī konstatējusi 38 gadījumus, kad nav ievēroti valstī noteiktās ārkārtējās situācijas ierobežojumi un aizliegumi, noskaidrots Valsts policijā (VP).

Aizvadītajā diennaktī policija veikusi 464 pārbaudes par ārkārtējās situācijas aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu.

Lielākā daļa pārkāpumu tāpat kā iepriekšējās dienās ir par pulcēšanās ierobežojumu un pašizolācijas prasību neievērošanu.

Policija katrā konkrētajā gadījumā vērtēs personu administratīvo atbildību, taču tā joprojām atgādina, ka likumsargu mērķis nav personu sodīšana, bet gan veselības un drošības apdraudējuma novēršana.

Policijā arī apliecināja, ka patlaban neviens kriminālprocess par ārkārtējās situācijas aizliegumu neievērošanu nav sākts.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro.

Savukārt Krimināllikums par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.

Kopumā Latvijā līdz šim saslimstība ar Covid-19 konstatēta 111 cilvēkiem 19 pašvaldībās. Kopš marta sākumā valstī veikti 3205 Covid-19 testi.