Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Bijušajam "Rīgas namu" vadītājam Kavacam piespriests četrus gadus ilgs cietumsods

© Andrejs Terentjevs/ F64 Photo Agency

Rīgas apgabaltiesa šonedēļ atzinusi par vainīgu prettiesiskā rīcībā apsūdzēto "Rīgas namu" bijušo vadītāju Kārli Kavacu, piespriežot viņam četrus gadus un 12 dienas aiz restēm, kā arī piedzenot kaitējuma kompensāciju 1 218 714 eiro apmērā, apstiprināja tiesā.

Tāpat tiesa nosprieda savulaik no SIA "Zeus" izņemtos naudas līdzekļus 582 271,61 eiro apmērā atzīt par noziedzīgi iegūtiem un atdot pēc piederības SIA "Rīgas nami".

Rīgas apgabaltiesas spriedumu varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā no 30.marta, kad būs pieejams pilns nolēmums.

Pirmās instances tiesa Kavacu bija attaisnojusi.

Jau vēstīts, ka Kavacs 2012.gada rudenī tika atstādināts no SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja amata, pēcāk viņš uz brīdi tika aizturēts un publiski tika paziņots par zaudējumus nesušiem finanšu darījumiem, kurus prettiesiski veikusi Rīgas pašvaldības uzņēmuma vadība.

Kad 2012.gadā tika atstādināta "Rīgas namu" valde, pašvaldības vadība publiski pavēstīja - uzņēmumā esot veikti augsta riska finanšu darījumi ar tā brīvajiem līdzekļiem kopumā par 1,71 miljonu eiro. Nepilnu mēnesi vēlāk Kavacu aizturēja policija, un toreizējais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) paziņoja, ka atstādinātais "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājs tiekot turēts aizdomās par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Lietai nonākot tiesā, Kavacs tika apsūdzēts gan par dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu apzinātu izsniegšanu un izmantošanu, gan par to, ka viņš kā valsts amatpersona veicis tīšas darbības, kas pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu un uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ar šīm darbībām radot būtisku kaitējumu.

Kavacs 2011.gada maijā bija noslēdzis līgumu ar finanšu operācijas veicošo SIA "Zeus". Prokuratūra uzskatīja, ka šis līgums, kas bija noformēts kā pakalpojuma līgums par valūtas kursa vadību un finanšu līdzekļu konvertāciju, patiesībā esot aizdevuma līgums, un tādā gadījumā Kavacs pārkāpis savas pilnvaras.