Par kara veterāna apzagšanu policija aiztur četras reizes tiesātu vīrieti

Ķengaraga iecirkņa policijas darbinieki vakar aizturējuši iepriekš četras reizes tiesātu 1968.gadā dzimušu vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par kara veterāna - 95 gadus veca vīrieša - apzagšanu. Toreiz sirmgalvim no mājas tika nozagti divi kara ordeņi un divas medaļas. Turklāt sirmā kunga mājās zaglis iekļuva, uzdodoties par policistu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, aizturētais jau septiņus gadus atradās policijas meklēšanā par zādzību. Patlaban viņš ievietots īslaicīgās aizturēšanas nodaļā.

Pie vīrieša nozagtie ordeņi un medaļas neatradās. Tika noskaidrots, ka tos zaglis bija nodevis lombardā, saņemot astoņus latus. Pie aizturētā atrasta arī policijas darbinieka apliecība, kuru, pēc vīrieša vārdiem, viņš esot atradis trolejbusā. Kur vīrietis to dabūjis, vēl policija skaidros. Apliecība bija īsta, un policijai jau tika paziņots par dokumenta nozaudēšanas gadījumu.

LETA jau ziņoja, ka 4.augstā pie 1915.gadā dzimuša vīrieša Rīgā ieradies svešinieks, kurš uzdevies par policistu un ātrumā parādījis arī nezināmas izcelsmes dokumentu, skaidrojot, ka tā ir policista apliecība.

Nelūgtais ciemiņš skaidrojis večukam, ka izmeklēšanas gaitā policija esot nonākusi uz pēdām kādam grupējumam, kas nodarbojas ar ordeņu zādzībām. Svešinieks palūdzis vīrietim fotogrāfiju, kurā redzami viņa iegūtie ordeņi un medaļas, bet pēc tam ar visu fotogrāfiju devies prom.

Nākamajā dienā vīrietis, kurš iepriekš bija uzdevies par policistu, atgriezies pie večuka un stāstījis viņam, ka ordeņu zagļu grupējums esot aizturēts, tāpēc vajagot kādu ordeni, lai salīdzinātu pie bandas locekļiem atrasto priekšmetu autentiskumu. Sirmgalvis noņēmis no savas formas ordeņus un medaļas, nolicis tās uz galda. Vīrietis, kurš uzdevies par policistu, apskatījis ordeņus un it kā konstatējis, ka vienam no tiem nav redzams numurs, tāpēc nepieciešama lupatiņa, ar ko notīrīt apsūbējumu.

Kamēr večuks meklējis lupatiņu, vīrietis, kurš uzdevās par policistu, pazudis ar visiem ordeņiem un medaļām.

1915.gadā dzimušajam veterānam tika nozagts II pakāpes Lielā Tēvijas kara ordenis ar numuru 2271182, kā arī Sarkanās Zvaigznes ordenis, kuram nedaudz nolobījusies krāsa no viena zvaigznes stara lejasdaļā. Tāpat nozagtas divas medaļas - "Par drošsirdību" un "Par nopelniem".

Savukārt, lai cilvēkus nebūtu iespējams apmānīt ar neīstām policista apliecībām, likumsargi aicina iepazīties ar policijas darbinieka apliecības paraugu, kas apskatāms Valsts policijas interneta mājaslapā "www.vp.gov.lv" sadaļas "Par Valsts policiju" apakšsadaļā "Policijas darbinieka apliecība".

Latvijā

Tiesībsarga ieskatā Jelgavas novada domes deputāti izrādījuši nenopietnu attieksmi, vienaldzību un mazdūšību, norobežojoties no bijušā domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa komunikācijas un uzvedības vērtēšanas atbilstoši deputātu ētikas normām, aizbildinoties ar interešu konfliktu.