Sāk iztiesāt trīs uzņēmēju slepkavības

© f64

Krimināllietā par trīs uzņēmēju slepkavību un bijušā Muitas kriminālpārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu uzklausītas cietušo liecības. Prokurors Juris Stepanovs ir pārliecināts, ka notverti gan slepkavību izpildītāji, gan arī plānotājs. Savukārt apsūdzētie vainu pilnībā noliedz.

Prokurora apsūdzībā izvirzīta versija, ka Latvijas pilsonis Mārtiņš Putniņš izplānoja trīs uzņēmēju slepkavības, lai nepieļautu, ka viņi atklāj informāciju par kopīgi īstenoto krāpšanos ar PVN. Savukārt V. Vaškeviču viņš vēlējies nogalināt atriebības dēļ, jo bijušais kriminālpārvaldes vadītājs parakstījis papīrus par M. Putniņa kontu arestu. Visus noziegumus izpildījuši viņa nolīgtie Lietuvas pilsoņi Sergejs Markevičs un Edgars Krogerts.

Nogalina zem vecāku mājas logiem

Uzņēmēja Genādija Peredeļska slepkavība prokurora ieskatā tikusi organizēta, lai viņš nenodotu M. Putniņu drošības iestādēm, kā arī lai iebiedētu citus viņa partnerus. M. Putniņš nolīdzis paziņas no Lietuvas un vispirms izpētījis G. Peredeļska maršrutu. Liktenīgajā dienā 2007. gadā ap pulksten 12.30 dienā uzņēmējs izgājis no sava tēva mājas, kur viņu sagaidījuši E. Krogerts un S. Markevičs. Upurī viņi raidījuši sešus šāvienus, viņš uz vietas nomira. Noziedznieki no slepkavības vietas aizmuka un pameta ieročus. Tiesā liecību sniedza G. Peredeļska māte Evija. "Jūs nenogalinājāt manu dēlu, jūs nogalinājāt arī mani," viņa smeldzīgi sacīja apsūdzētajiem. Viņa atcerējās, ka dēls esot stāstījis par draudiem, pat rakstījis policijā iesniegumu, taču lieta palikusi bez rezultāta. Uzņēmējs ik dienu apmeklējis savu tēvu, arī slepkavības dienā bijis pusdienot. G. Peredeļska tēvs nomiris 2007. gadā.

Māte vaino vedeklas patēvu

Liecību sniegšanas laikā atklājās, ka G. Peredeļskis bija nolēmis šķirties no sievas Jūlijas Peredeļskas. Viņiem bijušas nesaskaņas par kopīpašumu un bērna aizbildniecību, dažus mēnešus pēc slepkavības bija plānota pirmā tiesas sēde.

Interesanti, ka G. Peredeļskis bijis aizdomās turamā statusā savas sievas patēva Viktora Gornaka spridzināšanas lietā. Viņa vaina netika pierādīta. Uzņēmēja māte ir pārliecināta, ka dēla slepkavībā iesaistīta arī viņa sieva Jūlija. "Viņa pat neatnāca uz bērēm, nezina, kur vīrs ir apglabāts. Dēlam draudēja Gornaks! Vienreiz jau bija uzsūtījis killeru, bet dēls bija ar viņu parunājis un visu nokārtojis. Dēlam mašīnu bandīti nozaga un pēc tam lika izpirkt. Vispār Gornaks ir briesmīgs cilvēks! Prokurors ir uz vienu roku ar viņu! Aizgāju prasīt palīdzību, bet viņš sāka uz mani kliegt un teica, lai es nejaucos lietā, ka tā ir ļoti bīstama. Prokurors sakliedza, kad pateicu, ka aizdomās turu Gornaku. Brīnos, ka vēl esmu dzīva," pēc sēdes Neatkarīgajai stāstīja nogalinātā uzņēmēja māte. Savukārt J. Peredeļska tiesā apliecināja, ka vīrs nodarbojies ar PVN izkrāpšanu un bijis cieši saistīts ar M. Putniņu.

Spridzina, lai atriebtos

Arī Gata Aišpura slepkavību M. Putniņš esot organizējis, lai atriebtos. Kad uzņēmēja auto apstājies pie caurlaides, pie viņa pieskrēja slepkava un raidījis septiņus šāvienus. Arī Aigaru Lūsi ar septiņiem precīziem šāvieniem nogalinājuši Lietuvas pilsoņi.

Savukārt V. Vaškeviča slepkavība esot organizēta, lai atriebtos par iesaldētajiem naudas kontiem. M. Putniņš tirgū Latgalīte esot nopircis divus mobilos telefonus, kurus kopā ar trotila briketi nodevis E. Krogertam, kurš uztaisījis spridzekli. V. Vaškeviča spridzināšanā noraudzījušies visi trīs apsūdzētie. "Vakarā pēc darba gāju uz savu auto, atvēru priekšējās durvis, bet neiekāpu. Atvēru aizmugurējās, ieliku tur savu portfeli un ieraudzīju kolēģi. Pagāju uz VID mājas pusi, un tad bija sprādziens," saka V. Vaškevičs. Šodien plānots turpināt tiesu un uzklausīt lieciniekus.

Svarīgākais