Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Pārbaudēs Zemgales skolās 27 gadījumos radušās aizdomās par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu

© Pixabay

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde (VP ZRP) sadarbībā ar izglītības iestādēm, VP ZRP Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas darbiniekiem un Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes Kinoloģijas nodaļas kinologu un dienesta suni kopš 2019./2020. mācību gada sākuma līdz šim brīdim ir veikusi pārbaudes 28 izglītības iestādēs.

VP ZRP Jelgavas iecirkņa policisti 2019./2020. mācību gada sākumā veica pārbaudes divās izglītības iestādēs. Aizdomās par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu uz medicīnas iestādi tika nogādāti pieci skolēni (visi nepilngadīgas personas) un tika uzsāktas piecas administratīvo pārkāpumu lietas. Pēc ķīmiski - toksiloģiskās izmeklēšanas rezultātu saņemšanas attiecībā pret vienu skolēnu tika uzsākts kriminālprocess par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, diviem skolēniem tika sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli, kuri tika nosūtīti Administratīvajai komisijai audzinošā rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai, bet divas administratīvo pārkāpumu lietas izbeigtas, jo personām netika konstatēta narkotisko vai psihotropo vielu lietošana.

Arī šogad Jelgavas iecirkņa likumsargi turpina darbu narkotisko un psihotropo vielas nelegālās aprites apkarošanas jomā. 7. februārī VP ZRP Jelgavas iecirkņa darbinieki reida laikā ar kinologu un suni pārbaudīja trīs izglītības iestādes. Aizdomās par narkotiskās vielas lietošanu uz medicīnisko iestādi tika nogādāti 10 skolēni, tajā skaitā deviņas nepilngadīgas personas. Policija uzsāka desmit administratīvo pārkāpumu lietas, šobrīd tiek gaidīti ķīmiski - toksiloģiskās izmeklēšanas rezultāti. Ir uzsākts arī viens kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 253. panta pirmās daļas noziedzīga nodarījuma pazīmēm, par to, ka pie 15 gadus veca jaunieša tika konstatētas, iespējams, narkotiskās vielas - izņemti 14 polimērmateriāla iepakojumi ar zaļganbrūnas krāsas augu valsts izcelsmes vielu un viens polimērmateriāla iepakojums ar četriem papīra vīstokļiem, kuros atradās gaišas krāsas pulverveida viela. Kriminālprocesa ietvaros vielas nosūtītas uz ekspertīzi.

VP ZRP Aizkraukles iecirkņa policisti 2019./2020. mācību gada ietvaros veica pārbaudes četrās izglītības iestādēs. Aizdomās par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu uz medicīnas iestādi tika nogādāti 17 skolēni un tika uzsāktas 17 administratīvā pārkāpuma lietas. Šī gada 29. janvārī VP ZRP Aizkraukles iecirkņa darbinieki reida laikā ar kinologu un suni pārbaudīja vienu izglītības iestādi. Aizdomās par narkotiskās vielas lietošanu uz medicīnisko iestādi tika nogādāti 11 skolēni un tika uzsāktas 11 administratīvo pārkāpumu lietvedības. Pēc ķīmiski - toksiloģiskās izmeklēšanas rezultātu saņemšanas attiecībā pret deviņiem skolēniem tika sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli. Trīs audzēkņiem tika atrastas un atsavinātas cigarešu paciņas, kas nav marķētas likuma „Par akcīzes nodokli” noteiktajā kārtībā, par ko tika sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli.

VP ZRP Jēkabpils iecirkņa policisti 2019./2020. mācību gada sākumā veica pārbaudes astoņās izglītības iestādēs. Aizdomās par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu uz medicīnas iestādi tika nogādāti pieci audzēkņi un tika uzsāktas piecas administratīvas lietvedības pēc Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa 46. panta pirmās daļas, turklāt septiņiem audzēkņiem tika atrastas un atsavinātas cigarešu paciņas, kas nav marķētas likuma „Par akcīzes nodokli” noteiktajā kārtībā, par ko tika tika uzsāktas septiņas administratīvās lietvedības.

Šogad VP ZRP Jēkabpils iecirkņa darbinieki reida laikā ar kinologu un suni veica pārbaudi vienā no pilsētas izglītības iestādēm. Aizdomās par narkotiskās vielas lietošanu uz medicīnisko iestādi netika nogādāts neviens audzēknis. Trīs audzēkņiem tika atrastas un atsavinātas bezakcijas cigarešu paciņas, kas nav marķētas likuma „Par akcīzes nodokli” noteiktajā kārtībā, par ko tika tika uzsāktas trīs administratīvās lietvedības.

VP ZRP Dobeles iecirkņa policisti 2019./2020. mācību gada sākumā veica pārbaudes divās izglītības iestādēs Dobeles pilsētā. Pārbaudes laikā nekādi pārkāpumi netika konstatēti.

Šī gada 4. februārī VP ZRP Dobeles iecirkņa darbinieki reida laikā ar kinologu un suni pārbaudīja vienu izglītības iestādi Dobeles pilsētā. Aizdomās par narkotiskās vielas lietošanu uz medicīnisko iestādi tika nogādāts viens skolnieks. Uzsākta viena administratīvā pārkāpuma lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46. panta pirmās daļas “Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka realizēt vai par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu”.

VP ZRP Bauskas iecirkņa policisti 2019./2020. mācību gada sākumā veica pārbaudes septiņās izglītības iestādēs. Aizdomās par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu uz medicīnas iestādi tika nogādāti 13 skolēni un tika uzsāktas 13 lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā. 2019. gada 31. oktobrī VP ZRP Bauskas iecirkņa darbinieki reida laikā ar kinologu un suni pārbaudīja četras izglītības iestādes, no kurām aizdomās par narkotisko vielu lietošanu uz medicīnisko iestādi tika nogādāti astoņi skolēni. Pēc ķīmiski - toksiloģiskās izmeklēšanas rezultātu saņemšanas trīs personas tika sauktas pie likumā paredzētās atbildības pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46.panta 1. daļas. Šī gada 14. februārī VP ZRP Bauskas iecirkņa darbinieki reida laikā ar kinologu un suni pārbaudīja trīs izglītības iestādes, no kurām pieci skolēni uz aizdomu pamata par atrašanos narkotisko vielu ietekmē tika nogādāti medicīnas iestādē ekspertīzes veikšanai un tika pieņemts lēmums uzsākt administratīvā pārkāpuma lietvedību. Ekspertīzes rezultāti šobrīd vēl nav zināmi.

Policija turpina aktīvi strādāt narkotisko un psihotropo viela nelegālās aprites apkarošanas jomā un pārbaudes turpināsies. Pārbaužu mērķis ir atklāt, vai jaunieši lieto apreibinošas vielas, kā arī brīdināt par atbildību un novērst lietošanu turpmāk. Gadījumos, kad policija pārbaudes laikā atrod narkotikas vai konstatē to lietošanu, atbilstoši nodarījuma smagumam, paredzēta administratīvā vai kriminālatbildība.

Policijas darbinieki ir pateicīgi izglītības iestāžu administrācijai un pedagogiem, kuri ierosināja pārbaužu uzsākšanu un personīgi bija klāt katrā situācijā, kā arī aicina gadījumos, kad tiek pamanīta narkotisko vai psihotropo vielu nelegālā aprite izglītības iestādē, par to nekavējoties informēt policiju.