Blaua lūdz pasargāt no Munkevica

© nra.lv

"Ietekmēt var dažādi," skopi saka Jūrmalas domes deputāte Iveta Blaua (Jaunais laiks), neslēpjot, ka no apcietinājuma izlaistais un kukuļdošanā apsūdzētais kolēģis Raimonds Munkevics (Jūrmala – mūsu mājas) viņu kā liecinieci varētu iespaidot.

"Pastāv pamatotas bažas," piebilst deputāte un neslēpj – ja jutīšoties vēl vairāk apdraudēta, tad lūgšot apsardzi.

Tāpēc rīt Jūrmalas pilsētas tiesa lems par papildu drošības līdzekļu piemērošanu R. Munkevicam. Šādu ierosinājumu tiesai nosūtījusi arī prokurore Velta Zaļūksne, kura uzskata, ka ir nepieciešams R. Munkevicam piemērot pat vairākus drošības līdzekļus. Pašlaik viņš ir ticis atbrīvots pret 50 000 latu lielu drošības naudu. I. Blaua ir lieciniece krimināllietā, kurā par kukuļdošanu apsūdzēts R. Munkevics. Viņa uzrakstījusi iesniegumu tiesai, izklāstot apstākļus, kuru dēļ uzskata – pastāv bažas, ka no apcietinājuma atbrīvotais R. Munkevics viņu kā liecinieci un deputāti varētu iespaidot. Par ietekmēšanas mehānismu deputāte sīkāk nestāsta. Vien norāda: "Ietekmēt var dažādi. Tie mehānismi vairs nav tik primitīvi, ka var pienākt klāt, iesist vai iestumt mašīnā un kaut kur aizvest." Izskanējusi informācija, ka I. Blauai uz izmeklēšanas laiku piedāvāts izbraukt no valsts, lai netiktu apdraudēta viņas drošība. Taču Jūrmalas domes deputāte esot atteikusies, jo nejutusies apdraudēta. Tagad viņa saka – tas bija neoficiāls piedāvājums. Pašlaik viņas vēlme ir liegt R. Munkevicam tuvoties gan viņai, gan Jūrmalas domes ēkai tuvāk par 100 metriem.

Domes sēdē 3. septembrī Jūrmalas mērs Romualds Ražuks (Pilsoniskā savienība) deputātus iepazīstināja ar faktu, ka Jūrmalas pilsētas tiesa pieņēmusi izskatīšanai jautājumu par kukuļdošanu apsūdzētajam deputātam R. Munkevicam piemērotā drošības līdzekļa atbilstību. Tāpēc domes priekšsēdētājam nebija pārliecības par R. Munkevica tiesībām piedalīties balsošanā. Līdz šā jautājuma noskaidrošanai mērs pārtrauca kārtējo domes sēdi un noteica, ka tā turpināsies 9. septembrī pulksten 16. Taču jau rīt pulksten 15 Jūrmalas pilsētas tiesa lems par papildu drošības līdzekļiem kukuļdošanā apsūdzētajam deputātam. Ar R. Munkevicu nedēļas nogalē sazināties neizdevās, lai noskaidrotu, vai viņš mēģinājis ietekmēt savu kolēģi, vai arī šis gājiens tiek izspēlēts tālab, lai R. Ražuku nevarētu izbalsot no mēra amata. Astoņi Jūrmalas domes deputāti bija iesnieguši pieprasījumu sasaukt ārkārtas sēdi un lemt par tagadējā mēra atcelšanu. Par viņa palikšanu bija tikai septiņi domnieki. Ja R. Munkevicam liegtu tuvoties domes ēkai, viņš nevarētu piedalīties balsošanā un R. Ražuka atcelšanai no amata balsu vairs nepietiktu.

Gaidot Jūrmalas pilsētas tiesas lēmumu, I. Blaua Neatkarīgajai atzīst, ka "ar sekām bija jārēķinās", kad ziņojusi par mēģinājumu viņu piekukuļot, lai R. Munkevics domes balsojumā iegūtu viņam labvēlīgu lēmumu. Tomēr savu rīcību viņa nenožēlo. Savas rīcības lietderību viņa vērtē ar vārdiem: "Ja tai varonībai būtu labs rezultāts, tad... Es tomēr ceru, ka tas būs labais piemērs, kā veidot jaunu valsts politiku.