Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

6 gadus tiesā krāpniekus, kas par izdomātu miljona latu parādu gribēja atņemt īpašumu

© Jānis Saliņš/F64

Pirms 6 gadiem konstatēts krāpnieku izplānots noziegums, kādēļ rīdziniece Inese Sutta gandrīz pazaudēja savu īpašumu galvaspilsētas centrā. Policija toreiz noskaidroja, ka noziedznieku grupa viltoja dokumentus, iesaistīja bezpajumtniekus un arī Latvijas Pasta darbinieku. Īpašnieki par krāpnieku plānu nejauši uzzināja un paguva savu māju izglābt, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Sešu gadu laikā šī salīdzinoši vienkāršā lieta joprojām iestrēgusi tiesu gaiteņos. Krāpnieku shēmas vadītāja slēpjas Vācijā, kur ilgstoši slimo. Regulāras problēmas ierasties tiesā bijušas arī līdzdalībniekiem Latvijā. Mājas īpašnieki uzskata, ka lieta apzināti novilcināta. Turklāt pret tiesneses darbu iebildusi arī prokuratūra.

Viltotā līgumā rakstīts, ka kāda persona namīpašniecei it kā aizdevusi 1 miljonu latu, kas jau sen bija jāatdod. Neīstais aizdevējs neesošo parādu cedējis kādam Uldim Kučāram. Rīgas patversmē Maskavas ielā 208 reģistrētais Kučārs sāka naudas piedziņu.

Krāpnieku plānus izjauca policija. Aizturēja neīstā parāda piedzinēju no patversmes, viņa paziņu, kurš kārtoja lietas Zemesgrāmatā. Arī pastnieku, kurš tiesas sūtīto pazinojumu neaiznesa Inesei Suttai, bet atdeva krāpniekiem. Policija roku dzelžus uzlika arī kādai nekustamo īpašumu māklerei Natālijai Ņemilovai, ko izmeklētāji uzskata par visas shēmas autori.

Savulaik pat Saeimas un Valdības gaiteņos skaļi izskanējušo lietu sešus gadus Vidzemes priekšpilsētas tiesā skatīja tiesnese Doloresa Bambere. Notikušas vairāk nekā 50 sēdes. Vēl daudzas atliktas. Jo regulāri slimoja vai vienkārši neieradās apsūdzētie un liecinieki. Garās tiesāšanās beigas nesagaidīja un nomira patversmē reģistrētais izdomātā miljons latu lielā parāda piedzinējs.

Cietusī ģimene uzskata, ka salīdznoši vienkāršā lieta novilcināta apzināti. Apsūdzētā shēmas iespējamā autore pārcēlusies uz Vāciju, nu kurienes tiesai sūtīja ārvalstu medicīnas iestādes atzinumus par it kā slikto veselību. Bez viņas lietu skatīt nevarēja un tiesu sēdes no reizes uz reizi atlika. Apsūdzētās advokāts Juris Grinvalds saucis lieciniekus, kuri arī vairākkārt nav atnākuši. Bieži slimoja arī citi lietas dalībnieki.

Un tikai 2019.gadā pēc prokuratūras lūguma lieta sadalīta. Tas ļāva atsevišķi tiesāt shēmas izpildītājus un aizmuguriski Vācijā dzīvojošo Natāliju Ņemilovu. Starp citu Valpēters un shēmas autore ir apsūdzēti vēl vienā līdzīgā lietā, ko šobrīd arī skata tiesa.

Pēc lietas sadalīšanas process beidzot iekustējās, bet rezultāts gandrīz atņemtās mājas īpašniekus pārsteidzis. Tiesnese Bambere gan negodīgajam pastniekam, gan arī Krišam Valpēterim, kura uzdevums bijis sameklēt bezpajumtniekus, kas piekristu piedalīties shēmā, piesprieda nosacītus sodus.

Valpēterim procesa sākumā nebija ne patstāvīga darba ne arī naudas, lai algotu savu advokātu. Kad viņam piešķīra valsts apmaksātu aizstāvi, uz tiesas sēdēm pēkšņi sāka nākt viņa algots jurists.

Tiesnese shēmas dalībniekiem piespriedusi nesamērīgi maigu sodu. Un tas potenciālajiem citiem krāpniekiem parāda, ka šādi nodarījumi netiek sodīti. Tā uzskatīja virsprokurors Armīns Meisters. Viņš tiesneses Bamberes lemto pārsūdzēja augstākā instancē.

Pirms Ziemassvētkiem Rīgas apgabaltiesa izskatīja virsprokurora pārsūdzēto lietu. Nosacītā soda vietā Krišam Valpēterim tika piespriests gads reāla cietumsoda.

Gada nogalē tiesnese Bambere nolasīja spriedumu arī Vācijā mītošajai shēmas organizatorei. Arī viņai piespriests nosacīts sods.

Cietušie par lēno procesu un daudzajām dīvainībām sūdzējušies Tiesībsargam un Tieslietu ministrijai. Abas iestādes atbildējušas, ka tiesa pildod savu darbu labi. Tieslietu ministrs no Nekā personīga uzzinājis par ilgo tiesvedības gaitu, aicina cietušos rakstīt sūdzību viņa vadītajai ministrijai. Bet uzzinādams, ka sarakste jau notikusi un beigusies ar neko, turpina solīt reformas un uzlabojumus.

Skaļā lieta sākās laikā, kad Bordāns arī bija tieslietu ministra amatā. Ministrija toreiz solīja izvērtēt toreizējās Vidzemes priekšpilsētas tiesas Zemesgrāmatu nodaļas tiesneses Agneses Skulmes rīcību. Tieši ar viņas parakstu krāpnieku shēma varēja sākties. Tomēr izvērtējums nenotika - raidījumam "Nekā personīga" Skulme apliecina, ka neviens paskaidrojumus viņa nav prasījis. Tieši otrādi - tiesnesei izdevies kāpt pa karjeras kāpnēm un 2017.gada sākumā pēc dalības konkursā ar Tieslietu padomes lēmumu viņa pārcelta darbā Bauskas rajona tiesā.

Pēc šī skandalozā gadījuma Saeima grozīja likumu, lai tik milzīga apmēra krāpšanas nebūtu iespējamas. Tagad paātrinātā kārtībā var piedzīt parādus tikai līdz 15 tūkstošiem eiro.