Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Svētes sektas lieta: apcietinātos atbrīvo; liecinieki atklāj jaunas notikušā detaļas

NEGRIB RĀDĪTIES. Solvita Dāvida un Jānis Dāvids slēpa seju no žurnālistiem. Svētais gans Dāvids pat bija pār acīm pārvilcis cepuri. Ja citādāk nevarēja izvairīties no televīzijas kamerām un fotoaparātu objektīviem, tad tiesas namā abi stāvēja, sejas pret sienu pagriezuši © Saulvedis JĀTNIEKS

Tikai dažiem būs zināms, ko par šā gada pavasarī dzemdībās mirušās sievietes un zīdaiņa nāves apstākļiem liecināja Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes svētais gans Jānis Dāvids un pārējie liecinieki, jo 19. decembrī Zemgales rajona tiesas (Jelgavā) tiesnese Iveta Kniploka pieņēma lēmumu lietu skatīt slēgtā sēdē. To lūdza apsūdzēto advokāti, pamatojoties un sensitīvas un intīmas informācijas aizsardzību. Pēc viņu domām, par tādu uzskatāmas ziņas par slimības diagnozēm un veselības stāvokli, kā arī tika norādīts, ka reliģiski jautājumi ir intīmi un visu ausīm nav apspriežami.

Tiesa arī lēma mainīt drošības līdzekli abiem apcietinātajiem apsūdzētajiem - mirušās sievietes vīram un tēvam. Abi vīrieši ir brīvībā, viņiem mainīts drošības līdzeklis - turpmāk viņi nodoti policijas uzraudzībā, piemērojot papildu drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts. Šajā krimināllietā trešā apsūdzētā ir garīgā līdera sieva, bet viņa nav apcietināta.

Žurnālisti ceturtdien uzrakstīja iesniegumu Tiesu administrācijai, jo iebilst, ka šī lieta tiek skatīta slēgtā sēdē. Tā ir guvusi plašu rezonansi, ir sabiedriski nozīmīga, un žurnālisti turpina atklāt arvien jaunus faktus par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbību, tāpēc sabiedrībai ir tiesības uzzināt informāciju par šo krimināllietu, lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos.

Svētais gans slapstās

Jānis Dāvids tiesas namā slēpās zem kapuces, vēlāk pār acīm uzvilka cepuri. No sarunām ar žurnālistiem izvairījās. Grieza muguru, slēpās kaktos. Viņa sieva, krimināllietā apsūdzētā Solvita Dāvida aizsedza seju ar rokām. Kad lieciniekiem lika atstāt tiesas zāli, J. Dāvids uz mirkli apstājās pie pirmajā solu rindā sēdošās sievas, pateica dažus vārdus, noglāstīja viņai plecu un aizgāja.

Iepriekšējā tiesas sēdē, kas notika 25. novembrī, apsūdzētie - dzemdībās mirušās sievietes vīrs Renārs Jēgermanis un tēvs Valdis Simsons - liecinieku liecības noklausījās ar sastingušu izteiksmi sejā, bet ceturtdien, 19. decembrī, ierodoties uz sēdi, abi smaidīja un bija redzams, ka viņi jūtas daudz brīvāk.

Ar brāli nesarunājas 34 gadus

Uz tiesas sēdi bija atnākusi arī V. Simsona māsa (viņa negribēja, lai publicē vārdu). Viņa pastāstīja, ka Pirmo evaņģēlisko Jēzus draudzi atstājusi 1984. gadā, ar brāli nav runājusi 34 gadus. Pat ja viņa sarunātos, brālis neatbildētu, jo draudzi atstājušie tiek uzskatīti par tukšu vietu. Viņa par brāļa Valda tiesāšanu un brāļa meitas nāvi uzzinājusi no malas. Brāļa meitu nav pat redzējusi. Kad nomirusi Simsonu ģimenes mamma, V. Simsona māsa nav bērēs ielaista, bet māsas bērēs pasludināta par garīgi mirušu. Jo - kas nav ar mums, tas ir pret mums. Simsonu ģimenē ir bijuši pieci brāļi un piecas māsas, tagad draudzē ir tikai divi - brālis un māsa.

No rīta zvana policija

Liecināt bija izsaukts arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieks Armands Āre. Viņam vajadzēja liecināt jau pagājušajā reizē, bet liecinieks nebija ieradies, tāpēc tika nolemts viņu atvest piespiedu kārtā. Pēc liecības sniegšanas Zemgales rajona tiesā Jelgavā A. Āre savā profilā feisbukā ierakstīja: «Zvans no brāļa, Armand, tikko bija ieradusies policija, lai Tevi vestu uz tiesu piespiedu kārtā... ko? Pēc pāris min zvana no valsts policijas un jautā, kāpēc neesmu bijis mājās, jo viņi, esot, bijuši ieradušies, lai mani vestu uz Jelgavas tiesu... nopietni?... par ko? Jo es neesot bijis ieradies uz iepriekšējām sēdēm... nu vai ziniet, pirmkārt, esmu dežūrā, otrkārt, nevienu pašu aicinājumu neesmu saņēmis, ka man būtu bijis kkur jābūt... labi, cenšos noskaidrot par ko, bet arī uzzināt nevaru... jo neviens neko nezinot... wtf!? Labi, tātad beidzu dežūru NMPD un pa taisno uz tiesas zāli nezinot par ko vsp ies runa.... un tad jau uzgaidāmajā telpā pamanot presi utt dzirdu par ko šī tiesa būs. Jā, tiesa notiek par ļoti nepatīkamu gadījumu un esmu kā liecinieks, jo biju ar NMPD brigādi ieradies šajā izsaukumā...»

Ieraudzīja palagā ietītu bērna līķi

Pēc A. Āres stāstītā tiesas ēkas gaitenī, viņš atbraucis pēc zvana uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) - izsaukums uz māju Jelgavā, Ērgļu ielā, kur nomirusi gan dzemdētāja, gan bērns. Kā var saprast, tobrīd nebija pat nojaušams, ka ir miruši divi cilvēki. Kad viņš ienācis mājā, tad kāds no mājā esošajiem cilvēkiem viņam esot teicis: «Jūs varat vairs nesteigties.» A. Āre ieraudzījis palagā ietītu bērna līķi.

Iepriekšējā tiesas sēdē lieciniece sacīja, ka var atstāstīt viņai teiktu informāciju - ātros it kā izsaucis Renārs. Kāda cita sieviete šajā ceturtdienā tiesas namā teica, ka mediķiem it kā zvanījusi mirušās meitenes mamma, kad uzzinājusi par meitas nāvi. Viņa nav piedalījusies dzemdībās, kas notikušas Ērgļu ielas divstāvu mājā, asistējot mirušās sievietes tēvam, vīram un draudzes svētā gana sievai. Kamēr noritējušas ļoti smagas dzemdības, ārstu neviens no viņiem nav izsaucis.