Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

"Svētes sektas" sāga: dažiem atvērušās acis

© Pixabay

Novembra beigās Zemgales rajona tiesā Jelgavā turpinājās tiesa, kurā apsūdzēti trīs Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes locekļi – par to, ka vienā no draudzes kopusmājām dzemdībās nomira Līva Jēgermane un viņas mazulis, jo nesaņēma kvalificētu medicīnisku palīdzību. Liecinieks M. tiesas sēdē sacīja, ka viņš samērā agri pamanījis – ar mirušās Līvas tēti un vienu no draudzes līderiem Valdi Simsonu manipulē viņa kompanjons par svēto ganu pasludinātais Jānis Dāvids.

«Uzskatu, ka ar Valdi un Renāru (Līvas vīrs Renārs Jēgermanis) manipulē Dāvids Jānis,» sacīja liecinieks. Arī Līva savam toreizējam draugam teikusi, ka vēlas, lai tētis būtu tāds kā iepriekš, pirms draudzes vadību pārņēma J. Dāvids. Lieciniece A. teica: «Renārs un Valdis ir pastnieki, kas izpilda, ko viņiem bļaudams un draudēdams liek Dāvids. Jānis Dāvids ļoti gudri, pamazām kļuva par galveno.» «Dāvids māk manipulēt ar cilvēkiem,» apgalvoja liecinieks J. Tiesā liecinieki runāja gandrīz vienu un to pašu - uz apsūdzēto sola sēdošie Līvas vīrs un tēvs ir pakalpiņi, kas izpilda 99 procentus cita cilvēka norādījumu. Turklāt draudzes locekļi tiek iebiedēti.

Visi trīs liecinieki ir draudzi atstājuši un uz notikušo var paskatīties ar laika atstarpi. Lieciniece A. draudzē piespiedu kārtā apprecināta ar viņai negribētu puisi, lieciniekam J. draudzē palicis nepilngadīgs dēls, un kontaktu viņiem nav. Kā var notikt, ka cilvēki tik ļoti pakļaujas neloģiskām prasībām, noraksta savus īpašumus citam cilvēkam, pārdod mantu, jo tā ir grēks, un dodas dzīvot kopusmājās bez graša pie dvēseles? Vecāki ļauj, lai bērnus aizsūta dzīvot uz citu māju, varbūt pat pilsētu? Neizsauc ārstu pat dzīvībai bīstamās situācijās, bet lūdzas, lai izārstē Dievs vai augstāki spēki? Nemeklē palīdzību pat pēc tam, kad izkļuvuši no šīs, gribas teikt, elles? Nepalīdz tiem, kuri palikuši tur - iekšā?

Psihiatrs un psihoterapeits Artūrs Utināns ir pētījis jaunās reliģiskās kustības, sektas un kultus. Viņa viedoklis ir skarbs: «Lielai daļai cilvēku nav kritiskās domāšanas. Visus cilvēkus varētu raksturot kā homo ticīgais, nevis homo sapiens, bet daži cilvēki atšķiras ar ticēšanas pakāpi. Tic politiķiem, reliģiskām autoritātēm, vecākiem, skolotājiem, placebo efektam. Tic, ka citplanētieši nolaupa cilvēkus un ka zeme ir plakana. Kritiskā domāšana ir retums.»

A. Utināns norāda, ka 1/3 no populācijas ir viegli hipnotizējama. Turklāt, ja cilvēkam nav pieejams alternatīvs viedoklis, viņš nevar izvērtēt to informāciju, kuru saņem. Psihoterapeits atgādina, ka līdzīgi notika Padomju Savienībā un šobrīd - Ziemeļkorejā. Arī tad, ja kādā slēgtā grupā tiek veicināts viedoklis, ka ārpasaule ir sātaniska, tad cilvēkiem nav iespēju salīdzināt šo informāciju. Savukārt kritiskā domāšana liek salīdzināt vairākas teorijas un izvēlēties to, kur ir vairāk pierādījumu.

Pārliecināt Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes un tai līdzīgu reliģisku grupu locekļus par to, ka ar viņiem manipulē, ir grūti, jo tas tiek uztverts kā ļaunuma uzbrukums. «Ja līderis saņem informāciju no augstākajiem spēkiem, kā gan kāds cits var konkurēt ar augstākiem spēkiem?» saka A. Utināns.

Kādreiz ASV pastāvēja kustība, kuras dalībnieki izzaga bērnus no sektām, lai viņus pārprogrammētu, bet ar laiku deprogrammētāju kustība pati sāka atgādināt sektu. Kāds no Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes izslēgtais cilvēks Neatkarīgajai sacīja, ka, pēc viņa domām, draudzē dzīvojošie bērni ir jāsūta uz sociālo māju kopā ar vecākiem, jo viņi nav spējīgi iekļauties sabiedrībā. A. Utināns nepiekrīt - lai cilvēkiem atvērtu acis uz notiekošo vai notikušo, vajadzīgas sarežģītākas metodes.

Ja cilvēks jau ir vīlies draudzes doktrīnā, tad viņš var analizēt, vai garīgā līdera vārdi saskan ar darbiem. Tiesā to varēja dzirdēt, kad lieciniece A. atcerējās svētā gana Dāvida jautājumu: «Kam tu tici vairāk - zāļu tējai vai Dievam?» Šajā tiesvedībā trim apsūdzētajiem ir noalgoti pat divi aizstāvji. Liecinieki par to ironizēja - kāpēc tad apsūdzētie nepaļaujas uz dievpalīgu, bet grūtniecei vajadzēja ticēt, ka Dievs nokārtos viņas dzemdības?

Vairāki bijušie draudzes locekļi ir sākuši apšaubīt svētā gana Dāvida vārdus un darbus, tāpēc vismaz trīs no viņiem vērsušies policijā.