Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Atklāta krāpniecība privātklīnikā Rīgā; valstij nodarīti teju pus miljonu eiro lieli zaudējumi

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada augustā uzsāka kriminālprocesu pret personu grupu, kura izvairījusies no nodokļu nomaksas un nodarbojusies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmērs ir vairāk nekā 480 tūkstoši eiro.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros šī gada oktobrī, veicot virkni izmeklēšanas un procesuālo darbību, tika noskaidrots, ka laika periodā no 2015.gada janvāra līdz 2019.gada oktobrim uzņēmumi, kuri darbojās medicīnas jomā, iespējams, ieguva savā rīcībā slēptos, grāmatvedībā neuzrādītos ienākumus, no kuriem netika aprēķināti valsts budžetā maksājamie nodokļi. Pēc tam šādā veidā prettiesiski iegūtos naudas līdzekļus, personas, iespējams, legalizēja. Tiek pieļauts, ka iegūtie naudas līdzekļi ir izmantoti arī aplokšņu algu izmaksām.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros tika veiktas kratīšanas kādā privātā klīnikā, kurā faktiski darbojas vairāki uzņēmumi, kā arī kriminālprocesā iesaistīto personu dzīvesvietās un transportlīdzekļos Rīgā un ārpus Rīgas teritorijas. Kratīšanu laikā tika izņemti nozīmīgi izmeklēšanas pierādījumi - grāmatvedības dokumenti, informācija elektroniskajos datu nesējos, datori un mobilie telefoni, kā arī citi dokumenti un priekšmeti, kam var būt pierādījuma nozīme kriminālprocesā.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti diviem transportlīdzekļiem un nekustamajam īpašumam par kopējo aptuveno vērtību 215 000 eiro.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada augustā uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un 195.panta trešās daļas par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarīja personu grupa laika periodā no 2015.gada janvāra līdz 2019.gada septembrim, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk kā 480 tūkst. eiro apmērā.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.