Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Pie no Krievijas ielidojušu reisu pasažieriem atrod vairāk nekā 60 000 eiro

© pixabay.com

Cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākti divi kriminālprocesi.

Šā gada novembrī, pamatojoties uz riska analīzes ceļā iegūtu informāciju, lidostā "Rīga" veikta ielidojošā reisa Maskava - Rīga un ielidojošā reisa Sanktpēterburga - Rīga pasažieru muitas kontrole. Muitas kontrole veikta saistībā ar iespējamu liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

Reisa Sanktpēterburga - Rīga pasažieris, 1970.gadā dzimis Krievijas Federācijas pilsonis, ieveda skaidru naudu 60 075 EUR, savukārt reisa Maskava - Rīga pasažieris, 1970.gadā dzimis Krievijas Federācijas pilsonis, ieveda skaidru naudu 43 900 EUR un 10 000 RUB. Naudas līdzekļu izcelsmes avoti tiks skaidroti pirmstiesas izmeklēšanā.

Par notikušo tika uzsākti divi kriminālprocesi - viens pēc Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā un 195.2 panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgiem nodarījumiem, savukārt otrs kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.2 panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā nav konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Izmeklēšanas interesēs papildu informācija netiek sniegta.

VID atgādina, ka cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, t.sk., noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanas pāri Latvijas Republikas valsts robežai ierobežošanu šogad viena no VID prioritātēm. VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē par skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu 2019.gadā uzsākts 41 kriminālprocess, kuru rezultātā tika izņemti skaidras naudas līdzekļi ekvivalenti - 5 909 052 EUR, kā arī banku seifos tika izņemti ekvivalenti - 1 378 248,89 EUR.