Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

VID sācis procesu par Krievijas pilsoņa iespējamu 2,3 miljonu eiro noziedzīgu līdzekļu legalizāciju

© f64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis kriminālprocesu par kāda Krievijas pilsoņa iespējamu 2,3 miljonu eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

VID informēja, ka cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

Pamatojoties uz riska analīzes ceļā iegūtu informāciju, šogad novembra sākumā lidostā "Rīga" aizturēts kāds 1986.gadā dzimis Krievijas pilsonis, kurš grasījās izlidot uz Krieviju. Persona bija deklarējusi skaidru naudu 240 100 ASV dolāru apmērā, kuras izcelsme tiks skaidrota. Īstenojot izmeklēšanas darbības vairākās Latvijas bankās, tika veiktas personai reģistrēto banku seifu kratīšanas, kurās izņemta skaidra nauda 1,5 miljonu ASV dolāru apmērā.

Šogad novembrī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm - par Krievijas pilsoņa iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju laika periodā no 2015.gada līdz 2019.gadam, legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus 2,3 miljonu eiro apmērā.

Persona ir atzīta par aizdomās turēto, un tai ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 19.pantam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā nav konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tostarp noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanas pāri Latvijas valsts robežai ierobežošana, šogad ir viena no VID prioritātēm.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē par skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu 2019.gadā sākti 38 kriminālprocesi, kuru rezultātā izņemti skaidras naudas līdzekļi kopumā 4 926 488 eiro apmērā, kā arī banku seifos izņemti 1 378 249 eiro.