Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

KNAB aizturējis Salaspils pašvaldības uzņēmuma "Valgums-S" valdes locekli Ilgoni Igauni

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturējis Salaspils pašvaldības uzņēmuma "Valgums-S" valdes locekli Ilgoni Igauni.

KNAB, neminot personas vārdu, aģentūrai LETA norādīja, ka pirmdien iepriekš sākta kriminālprocesa ietvaros veic neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā sankcionētas kratīšanas. Kriminālprocess sākts šī gada 26.jūlijā.

Kā norādīja birojā, krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Salaspils novada pašvaldības kapitālsabiedrības amatpersona, izmantojot savas pilnvaras rīkoties ar kapitālsabiedrības finanšu līdzekļiem, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā no pašvaldības kapitālsabiedrības konta šā gada februārī veica pārskaitījumu 3000 eiro apmērā uzņēmumam, kas sniedz azartspēļu pakalpojumus tiešsaistē.

Iespējamā noziedzīgā nodarījuma rezultātā pašvaldības kapitālsabiedrībai nodarīts ievērojams materiālais kaitējums un apdraudētas ar likumu aizsargātas intereses, kas kopsakarībā norāda uz Krimināllikuma 318.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā - pazīmēm.

Kriminālprocesuālo darbību laikā aizturēta viena persona, kura atzīta par aizdomās turēto. Personai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums ieņemt amatu, kas saistīts ar lēmumu pieņemšanu par finanšu līdzekļu izlietojumu un izlietojuma uzraudzību.

Izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju par kriminālprocesu KNAB šobrīd nevar sniegt.

Birojā atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Pašvaldības priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) aģentūrai LETA sacīja, ka viņa rīcībā nav šādas informācijas.

Arī pašvaldības izpilddirektors Mareks Kalniņš aģentūrai LETA sacīja, ka atrodas komandējumā un par notikušo nav informēts.

Igaunis pērn par darbu "Valgums-S" nopelnījis 56 231 eiro. Viņš kā eksperts darbojies arī Latvijas Darba devēju konfederācijā, par ko saņēma 1377 eiro. Ienākumos pērn deklarējis arī 15 000 eiro laimestu. Viņam pieder 1979.izlaiduma gada automašīna "M 412 IE" un nekustamais īpašums Rīgā.

"Valgums-S" pilnībā pieder Salaspils pašvaldībai, liecina "Firmas.lv" informācija. Tas 2018.gadā strādājis ar 1 712 432 eiro apgrozījumu un 12 937 eiro peļņu. Uzņēmuma valdē strādā tikai Igaunis.

Uzņēmuma mājaslapā norādīts, ka tā pamatdarbības mērķis ir ūdensapgādes, kanalizācijas un notekūdeņu attīrīšana un šo iekārtu ekspluatācijas nodrošināšana, un ar to saistīto tehnisko darbu un pakalpojumu izpilde.

Uzņēmuma pārziņā ir visa pašvaldībai piederošā ūdenssaimniecības infrastruktūra, kura regulāri tiek ekspluatēta, uzturēta un iespēju robežās - atjaunota, tajā skaitā artēziskie un dziļurbumi, hidrofori, ūdenstorņi, bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, pārsūknēšanas stacijas, pārsūknēšanas akas, ūdens apgādes maģistrālie vadi un kanalizācijas maģistrālie vadi.