Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Prokuratūra Gapoņenko lūdz piemērot cietumsodu

© Egons Ansbergs/F64 Photo Agency

Prokuratūra šonedēļ noslēdza savu debašu runu tiesas procesā, kurā par nacionālā naida kurināšanu apsūdzēts prokremliskais aktīvists Aleksandrs Gapoņenko un lūdza tiesu viņam piemērot gadu un deviņus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu, apliecināja Gapoņenko aizstāve Imma Jansone.

Viņa arī norādīja, ka nākamajā tiesas sēdē, kas paredzēta 4.novembrī plkst.10, viņa teiks savu debašu runu.

Jau vēstīts, ka prokuratūras ieskatā, apsūdzētais 2015.gada 27.februāra vakarā sociālajā tīklā "Facebook", izmantojot savu izveidoto profilu, tīši publicēja rakstveida izteikumus, apzinoties, ka to saturs ir vērsts uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu pret latviešu, lietuviešu un igauņu tautības pārstāvjiem.

Minētā persona savā profilā ievietoja saiti uz Krievijas "Notum info" mājaslapā publicēto rakstu: "Baltija ugunī: no neonacistu lāpu gājieniem līdz liela kara uzsākšanai", kurā šī persona publiskoja savus apgalvojumus par notiekošiem procesiem Baltijā.

Gapoņenko rakstā apgalvoja, ka Baltijas valstīs, tostarp Igaunijā, patlaban notiek aktīva pamatnācijas gatavošana dalībai karadarbībā. "Bet orientējas Baltijas elite uz pirmskara republiku pieredzi, kuros 30. gados tika ievesti "maigie" nacistiskie režīmi. Kara gados vadošā pamatnācijas elite praktiski pilnā sastāvā pārgāja dienestā pie vāciešiem un ar lielu prieku piedalījās nepilnvērtīgo etnisko "elementu" - ebreju, čigānu, slāvu - iznīcināšanā," rakstīja Gapoņenko.

"Izskatās, ka atkārtot šādu rīcību plāno tuvākajā laikā. Citādi kādēļ, piemēram, organizēt neonacistu lāpu gājienus?! Atzīšos, Igaunijā tādu gājienu neesmu redzējis un tagad jau arī vairs neieraudzīšu, jo man uz 10 gadiem ir aizliegts iebraukt šajā valstī par to, ka kritizēju tās politiku par etnisko diskrimināciju. Bet Latvijā šāda veida gājienu man nācās vērot 11.novembrī pagājušā gadā valsts svētkos - Lāčplēša dienā. Galvaspilsētas ielās iznāca ap divdesmit tūkstošiem cilvēku ar lāpām, viņi kliedza "Mēs latvieši!", "Latviju-latviešiem''," bija teikts Gapoņenko vēstījumā.

Apsūdzētais rakstīja, ka šis skats viņam atgādinājis Lenijas Rīfenštāles filmu "Gribas triumfs" - par to, kā nacistu vadība "zombēja vāciešus ar ideju nolikt savas galvas par augstās nācijas interesēm pirms Otrā pasaules kara sākuma".

Prokuratūrā iepriekš norādīja, ka, publiskojot šāda satura rakstu, apsūdzētā persona ir pārkāpusi Latvijas Satversmē un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijā noteikto, kas attiecas uz vārda brīvību, kā arī ANO Starptautiskajā paktā par pilsoņu un publiskajām tiesībām noteikto.

Gapoņenko ir iesaistīts arī citās līdzīga rakstura krimināllietās.