Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Raidījums: Strods par uzņēmuma iepirkumiem, iespējams, ziņojis būvnieka Garkāna firmām

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētais VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) valdes loceklis Edgars Strods neizpaužamu informāciju par plānotajiem valsts ceļu būves iepirkumiem ar sava paziņas, uzņēmēja Armanda Zeihmaņa starpniecību, iespējams, nodevis firmām, kuru līdzīpašnieks ir būvuzņēmējs Armands Garkāns, kurš septembra sākumā pabija KNAB būvnieku karteļa lietā, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Strods ar Zeihmani ir pazīstami kopš laika, kad strādāja Rīgas domes struktūrās. Strods no 2000.gada bija Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora vietnieks, vēlāk -direktors, bet Zeihmanis bija padomdevējs savam armijas dienesta biedram, Rīgas mēram Gundaram Bojāram.

Zeihmanis pats un viņa ģimenes locekļi jau ilgāku laiku ir cieši saistīti ar Garkāna uzņēmumiem, norāda raidījums. Viens no tādiem ir SIA "A7 Betons".

Raidījums norāda, ka Garkāna ceļu būves firmai SIA "Binders" līdz šim ir ļoti veicies LVC konkursos. Pērn uzņēmums saņēmis pasūtījumus par 29 miljoniem eiro, bet apvienībā ar "A.C.B." - vēl 38 miljonus eiro. Tas ir trīs līdz četras reizes vairāk, nekā nākamais lielākais pasūtījumu ieguvējs - ceļu būvniecības sabiedrība "Igate". Uzņēmuā "Binders" raidījumam gan nolieguši, ka KNAB būtu par uzņēmumu izrādījis interesei šajā vai kādā citā krimināllietā.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka izmeklētājus interesē arī skandalozais autoceļu elektrifikācijas iepirkums, kurā LVC gribēja noslēgt līgumu ar SIA "Reck", lai gan uzņēmums par darbiem prasīja divarpus reizes vairāk naudas, nekā LVC šim mērķim bija paredzējis.

"Reck" patiesie labuma guvēji ir Garkāns, Viesturs Kaģis, kā arī Saeimas deputāta Riharda Kola (VL-TB/LNNK) māsa Elizabete Kola.

LVC 2017.gadā izsludināja iepirkumu autoceļu aprīkošanai ar meteostacijām, auto uzskaites punktiem un apgaismojumu, kā arī visu šo iekārtu saslēgšanu vienotā tīklā, kam bija atvēlēti 3,6 miljoni eiro. Konkursā pieteicās divi pretendenti - Lietuvas kompānija "Fima", kas piedāvāja darbus veikt lētāk par paredzēto summu, taču LVC uzņēmumu atzina par nepietiekami kvalificētu. Otrs pretendents bija "Reck", kas prasīja 8,5 miljonus eiro.

Raidījums atgādina, ka pretendenti līdz 2018.gada sākumam cīnījās Iepirkumu uzraudzības birojā, bet tad "Fima" strīdus pārtrauca, jo uzvarēja citā LVC iepirkumā - par autoceļa "Via Baltica" aprīkošanu. Savukārt šajā konkursā sūdzību atsauca "Reck". Konfliktu laikā atklājās, ka pirms šī LVC pasūtījuma konkurentus, "Fima" apakšuzņēmējus bija apmeklējis "Reck" projektu vadītājs, bijušais Kandavas mērs no Zaļo un zemnieku savienības Rolands Bārenis.

KNAB aģentūra LETA noskaidroja, ka biroja darbinieki Stroda un Zeihmaņa lietā veica ne mazāk kā 15 tiesas sankcionētas kratīšanas. Šādas darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par valsts amatpersonas izdarītiem iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar publisko iepirkumu organizēšanu ceļu būves nozarē un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu neievērošanu.

Kriminālprocess sākts šogad 27.jūnijā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no valsts amatpersonas deklarācijas iesniegšanas un par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB rīcībā esošie fakti norāda, ka LVC amatpersona 2017. un 2018.gadā, iespējams, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un, vienlaicīgi pārkāpjot valsts amatpersonai noteiktos ierobežojumus, sniedza citām personām - iespējamiem iepirkumu pretendentiem - informāciju par valsts akciju sabiedrības plānotajiem iepirkumiem autoceļu uzturēšanā un atjaunošanā.

Otrs lietā aizturētais ir Zeihmanis. Bijušā Rīgas mēra Bojāra tā laika padomnieks Zeihmanis patlaban ir apsūdzētā statusā arī tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas krimināllietā, kuru jau vairākus gadus skata Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa. Zeihmanim apsūdzība "Daimler" krimināllietā uzrādīta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

LVC pārvalda valsts autoceļu tīklu, administrē tam piešķirto finansējumu, plāno autoceļu attīstību, organizē iepirkumus valsts pasūtījumiem valsts autoceļu tīklā veicamajiem darbiem, administrē valsts autoceļu projektēšanas un būvdarbu procesu, nodrošina ceļu satiksmes organizācijas uzraudzību valsts autoceļu un pašvaldību ceļu tīklā, kā arī veic valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas prasību izpildes pārbaudi un darbu uzraudzību.

Strods kompānijas valdes locekļa amatā strādā no 2013.gada augusta. Iepriekš bijis "Rīgas ūdens" valdes loceklis, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors, strādājis arī Kuldīgas 12.Ceļu remonta un būvniecības pārvaldē par iecirkņa darbu vadītāju un meistaru.