Spānijā aizturēts Latvijas valstspiederīgā vadīts cilvēku kontrabandistu grupējums

Spānijas policija otrdien aizturējusi cilvēku kontrabandistu un piespiedu prostitūcijas organizētāju grupējumu, kuru vadījis Latvijas valstspiederīgais Viktors B., vēsta Spānijas laikraksts "Barselona Reporter".

Bez Latvijas valstspiederīgā aizturēti trīs Krievijas pilsoņi un pa vienam Baltkrievijas un Ukrainas pilsonim.

Aizdomās turētie apcietināti bordelī Ljeidas pilsētā, uz kurieni apkrāpjot vestas sievietes no Krievijas un Austrumeiropas, piespiedu kārtā iesaistot viņas prostitūcijā.

Noziedznieki aizturēti pēc septiņus mēnešus ilgas Spānijas policijas operācijas, kas sākās ar kāda cilvēku kontrabandas grupējuma locekļa apcietināšanu Latvijā.

Grupējumam Austrumeiropas valstīs bija savs kontaktpersonu tīkls, kas nodarbojās ar upuru aizvilināšanu uz Spāniju. Par upuriem pārsvarā izraudzītas jaunas sievietes no nabadzīgām un vidusslāņa ģimenēm.

Spānijā bāzētais grupējums par katra jauna upura "piegādi" maksājis 2000-3000 eiro (1406-2108 latus), pēc tam šo naudas summu pieprasot kā parādu no upura, lai piespiestu apmānītās sievietes nodarboties prostitūcijā.

Piespiedu prostitūcijā iesaistītās sievietes bordelī pelnīja 55 eiro (39 latus) pusstundā, bet naudu sievietēm atņēma bordeļa turētāja, solot, ka viņa katras sievietes naudu turēs atsevišķā aploksnē, lai uzmanītu, cik daudz no parāda atmaksāts, vienlaikus atskaitot no nopelnītās naudas izdevumus par naktsmītni un ēdināšanu.

Kā skaidroja policisti, sievietes bordelī uzskatītas par "produktu", ko var pirkt un pārdot, kā arī pēc 28 gadu vecuma sasniegšanas viņas tika uzskatītas par nederīgām.

Noziedznieki arī regulāri izvarojuši jaunatvestās meitenes, lai viņas "izmēģinātu", raksta "Barselona Reporter".

Sešiem aizturētajiem tiks izvirzītas apsūdzības par noziegumu grupā, nelegālo imigrāciju un ar prostitūciju saistītu noziegumu veikšanā.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)