Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

"Būvnieku kartelī" tiesības uz aizstāvību noteiktas sešām personām

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) jaunajā izmeklēšanā par būvnieku iespējamām koruptīvām darbībām tiesības uz aizstāvību ir pieciem būvniekiem - Guntim Rāvim, Ivaram Milleram, Artjomam Milovam, Armandam Garkānam un Mārim Martinsonam - un vienam politiķim - Valmieras mēram Jānim Baikam, vēsta LTV raidījums "De facto".

KNAB ir paziņojis, ka lietā tika aizturētas divas personas, bet tās vēlāk atbrīvotas. Kopā sešām personām ir tiesības uz aizstāvību. Saskaņā ar likumu, tiesības uz aizstāvību ir personai, par kuru tiek pieņemts vai apgalvots, ka tā izdarījusi noziedzīgus nodarījumus.

Rāvja advokāts Dmitrijs Skačkovs apstiprinājis, ka Rāvim noteikts statuss "persona, pret kuru sākts kriminālprocess". Milova advokāts Jānis Rozenbergs atteicās izmeklēšanu komentēt.

Lai gan pats noliedzis statusu lietā, sešiniekam esot pieskaitāms "Arčers" un "Binders" līdzīpašnieks Garkāns. Pēc iznākšanas no KNAB viņš atbildēt uz žurnālistu jautājumiem negribēja: "Jums mazliet pieklājības ir vai nav? Redzat, es esmu iznācis ārā, ko jūs kasāties virsū." Tiesības uz aizstāvību lietā izmantojot arī bijušais būvuzņēmējs Martinsons, kurš vainu pārkāpumos neatzīst.

Starp minētajiem esošajiem un bijušajiem būvuzņēmējiem kā vienīgais politiķis ar tiesībām uz aizstāvību ir Valmieras domes priekšsēdētājs Baiks ("Valmierai un Vidzemei"). Viņš uzsākto procesu nosaucis par nepamatotu.

KNAB kriminālprocesu uzsācis pirms gada par kukuļņemšanu un kukuļdošanu lielā apmērā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā. Paralēli KNAB izmeklēšanu veic arī Konkurences padome (KP) par aizliegtu karteļa vienošanos.

KP vērtējot apmēram ar simt dažādiem būvobjektiem saistīto dokumentāciju. Iespējamās nelikumīgās vienošanās savā starpā esot slēgusi virkne lielāko un zināmāko Latvijas būvuzņēmumu. Tiesībsargājošās iestādes interesējušās par projektiem, kurus īstenojuši divi no trim pērn visražīgāk strādājušajiem būvniekiem: "LNK Industries" un "RERE grupa". Tāpat zem likumsargu lupas, visticamāk, šobrīd ir "Velve", "Skonto būve", "Arčers", "Monum", "Moduls Engeneering" un "Merks".

KP lieta uzsākta nesen. Būvuzņēmumi esot izveidojuši karteļus un sadalījuši tirgu - kurš, kuru objektu uzcels. "Karteļi ir smagākais konkurences tiesību pārkāpums. Tā ir zādzība. Tā ir ļoti smaga zādzība no sabiedrības. Tie ir publiskie resursi un kādi negodīgā veidā tiek pie objekta," uzskata KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Ābrama konkrētus objektus nav nosaukusi, taču to lokā ir gan dzīvojamās ēkas, gan dažādas cita veida būves. Uzņēmēji savstarpēji sadalījuši gan būvniecības objektus privātajā sektorā, gan, iespējams, nepamatoti sadārdzinājuši izmaksas valsts un pašvaldību pasūtījumos. "Objektu ir ļoti daudz. Tie ir publiskie iepirkumi, kur vienojas par cenām. Tie varētu būt kādi 100 objekti, kas tiek skatīti," stāstījusi Ābrama.

Saistībā ar uzsākto "būvnieku karteļa" kriminālprocesu publiski izskanējuši divu amatpersonu vārdi. Pašreizējais Valmieras mērs Baiks un bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Šobrīd nav zināms, kam par liecinieku kļuvis Vējonis, taču iepriekš viņš vadīja Aizsardzības ministriju.

Piemēram, pirms pāris gadiem Ādažu poligonā dažāda veida ēkas bruņutehnikas izvietošanai, apkopei un uzturēšanai cēla "Arčers". Taču tas zaudēja industriālās drošības sertifikātu. Tāds nepieciešams, ja būvē ar valsts noslēpumu saistītas celtnes. Tā kā tāds nebija vēl virknei uzņēmumu, derīgo būvnieku skaits kļuva ierobežots. Pēdējos gadus lielākos daudzmiljonu iepirkumus aizsardzības nozarē saņēmuši "Abora" un "UPB".

Vējoņa pēctecis aizsardzības ministra amatā Raimonds Bergmanis (ZZS) paguvis atklāt virkni celto objektu, bet par iepirkumiem neko nezinot un šī kriminālprocesa ietvaros nav ne pratināts, ne sniedzis liecības. "Es šobrīd nevaru atcerēties, kas būvēja Lielvārdē kazarmas, kas būvēja speciālo uzdevumu vienības kazarmas, kas būvēja noliktavas. Es taču nezinu tos visus projektus," teicis Bergmanis.

Baiku likumsargi pārsteiguši pašvaldībā. Pēdējos gados daudzmiljonu projekti Valmierā uzticēti diviem būvniekiem. Par vairāk nekā 6,5 miljoniem eiro īres namus uzbūvējusi "Monum". Savukārt par apmēram 9 miljoniem eiro peldbaseinu cēla "Arčers". Abi uzņēmumi piesaukti saistībā ar "būvnieku karteļa" lietu.

Piektdien Valmierā notika Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizēta uzņēmēju tikšanās ar Baiku. Kad žurnālisti vienojušies par interviju ar Baiku, pēkšņi agresīvs kļuvis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis. Sākumā viņš nostājies priekšā kamerai, bet tad to nogrūdis no statīva. Interviju gan tas neizjauca.

Baiks atkārtoti uzsvēra, ka par sarunu, kas notikusi viņa un KNAB starpā, viņš stāstīt nedrīkst. Viņš vēl neesot izvēlējies sev aizstāvi.