Valsts policija lūgs naudu narkoekspertīzēm

Valsts policijas parāds par alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu ietekmes medicīniskajām pārbaudēm pašlaik jau ir 160 493 lati, taču līdz gada beigām varētu sasniegt pat 293 318 latu, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) informācija.

Policijai jāmaksā par šīm ekspertīzēm Rīgas Narkoloģijas un psihiatrijas centram, kas strādā Veselības ministrijas (VM) pakļautībā. VM apliecina, ka šāds parāds ir, taču pagaidām centrs ekspertīzes vēl veic "uz parāda". VM arī saņēmusi no centra aicinājumu šo situāciju atrisināt. "Jāņem vērā, ka arī veselības jomā katastrofāli trūkst līdzekļu," saka VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Lai risinātu parāda problēmu, ir iespējami divi varianti: pieprasīt finanšu līdzekļus no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vai otrs – veikt apropriācijas pārdali, pieprasot papildu līdzekļus budžetā, IeM viedokli klāsta speciāliste Gunta Skrebele. Finanšu ministrija informē, ka līdzekļi neparedzētiem gadījumiem ir ierobežoti, un galvenokārt tiks izlietoti vētras radīto zaudējumu segšanai. IeM gatavos Ministru kabineta informatīvo ziņojumu un, visticamāk, kā risinājuma variantu piedāvās otro. To, vai šādi piešķirt papildu finansējumu, izlemj Saeimas Tautsaimniecības komisija.

"Ja samazina ekspertīžu skaitu, tad apstājas darbs pie tām lietām, kurās ekspertīzes ir nepieciešamas. Piemēram, aizturot cilvēku, kurš ir narkotisko vielu reibumā, bez ekspertīzes veikšanas īsti nav pamatojuma šo cilvēku aizturēt, jo narkotisko vielu klātbūtni var noteikt tikai ekspertīze," norāda G. Skrebele. Parāda uzkrāšanos ir ietekmējuši vairāki faktori – gan tas, ka ir mainījušies ārstniecības iestāžu izcenojumi, gan audzis narkotisko vielu lietotāju skaits.

Svarīgākais