Atrasts pazudušais Kaspars; policija sniedz sīkāku informāciju

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Aizvakar tika sniegta informācija, ka Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknis meklē 1983.gadā dzimušo Kasparu Āfeldu, kurš bija izgājis no savas dzīvesvietas un nebija atgriezies mājās. Jaunākā informācija liecina, ka vīrietis atrasts.

Valsts policija informē, ka šobrīd vīrietis ir atradies sveiks un vesels, viņa prombūtnes laikā pret viņu nav vērsts noziedzīgs nodarījums.

Jau vēstīts, ka organizācija "bezvēsts.lv" sagatavojusi publikāciju, kurā vēsta, kā rīkoties, ja pazudis cilvēks.

I. Pirmām kārtām jāiesaista visus pieejamos sakaru līdzekļus - tālruņus (mobilos un stacionāros), elektronisko pastu, interneta vietnes, ar kuru starpniecību var sazināties ar pazudušo cilvēku.

Jāzvana un jāraksta regulāri - līdz brīdim, kamēr cilvēks tiek atrasts, jo pazudušais var atsaukties jebkurā brīdī, piemēram, atbildēt uz īsziņu, vēstuli vai zvanu. Tas paātrinās meklēšanu un palīdzēs nodibināt ar viņu kontaktu.

II. Iespēju robežās jānoskaidro pazudušā saskarsmes loks, jāatceras, ar ko viņš ticies, sazvanījies, - īpaši pēdējās dienās pirms pazušanas. Saskarsmes loku veido radinieki un tuvinieki, draugi, paziņas, darba kolēģi utt.
Iespēju robežās jācenšas aprunāties ar katru cilvēku, lai:

1. Noskaidrotu bezvēsts pazudušā iespējamo atrašanās vietu;

2. Iegūtu informāciju par cilvēka plāniem pirms viņa pazušanas;

3. Noskaidrotu personu loku, ar kuriem pazudušais kontaktējies pēdējās dienās un stundās;

4. Saņemtu pēc iespējas pilnīgāku informāciju par cilvēka darbībām un viņa maršrutu pazušanas dienā. Tāpat arī jāinformē radiniekus par cilvēka pazušanu.

III. Nepieciešams sazināties ar medicīnas dienestiem, lai noskaidrotu, vai viņu rīcībā nav ziņu par pazudušo.

1. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMP) jāpieprasa Ziņas par pazudušo nepieciešams iegūt vairākās vietās. Piemēram, ja zināms, ka pazudušais devies no vienas pilsētas uz citu, informāciju jāpieprasa visos iespējamajos meklējamā pārvietošanās maršruta punktos.

2. Jāpārbauda ārstniecības iestādes (slimnīcas). Kā liecina prakse, labāk ir ne tikai apzvanīt, bet personīgi apmeklēt uzņemšanas nodaļas. Tāpat, vadoties no ilggadējas meklēšanas pieredzes, iesakām pārbaudīt visas ārstniecības iestādes visā pazudušā cilvēka iespējamajā pārvietošanās maršrutā. Ja pazudušajam bijusi kāda slimība, iesakām pārbaudi sākt tieši ar profilējošajām ārstniecības iestādēm.

3. Noteikti pārbaudiet arī morgus. Sākt ieteicams ar tiem, kur nogādā neatpazītas personas.

Pārbaudot katru medicīnisko iestādi, ieteicams tur atstāt iepriekš izgatavotu (A4 formāta) plakātiņu ar fotogrāfiju un meklējamā pazīmju aprakstu, kā arī tuvinieku un radinieku kontaktinformāciju, gadījumā, ja pazudušais iestāsies minētajā iestādē vēlāk.

Vislabāk būtu izgatavot plakātu ar fotomontāžas palīdzību, lai foto attēlā pazudušais būtu redzams tieši tajā apģērbā, kurā viņš bijis ģērbies pazušanas brīdī.

Informācijas lapiņā vēlams norādīt citu (speciāli šim mērķim iegādātu) kontakttālruņa numuru, lai nevajadzētu pieņemt zvanus par pazudušo vēl ilgi pēc tam, kad cilvēks jau atrasts.

Ja bezvēsts pazudušais ir nepilngadīgs, nepieciešams pārbaudīt bērnu slimnīcas, bērnu krīzes centrus un Nepilngadīgo Prevencijas nodaļu (NPN). Ar iepriekš minēto nodaļu var sazināties pa tālruni, ar policijas dežūrdaļas starpniecību.

IV. Jāiesniedz iesniegums policijā par cilvēka pazušanu. To var izdarīt jebkurā policijas iecirknī augu diennakti. Iesniedzot iesniegumu par bezvēsts pazudušu cilvēku, iesniedzējam līdzi jābūt personību apliecinošam dokumentam.

V. Obligāti jānoskaidro un personīgi jāpārbauda sabiedriskās vietas un iestādes, kurās pazudušais bieži mēdzis uzturēties (ja tādas ir bijušas), piemēram, - klubi, kafejnīcas, restorāni, sporta nodaļas u.c. Šajās iestādēs jāaprunājas ar personālu un pastāvīgajiem apmeklētājiem, parādot pazudušā fotogrāfiju, lai noskaidrotu personu loku, ar kurām viņš kontaktējies šajās iestādēs un, iespējams, kaut kur kopā devies. Jebkura informācija var palīdzēt bezvēsts pazudušā meklēšanā. Lietderīgi izmantot iepriekš minēto plakātu, kas izveidots ar fotomontāžas palīdzību.

Šajās iestādēs aprunāties ar personālu un ar patstāvīgajiem apmeklētājiem, parādot pazudušā fotogrāfiju, lai noskaidrotu viņa atrašanās vietu, un personu loku, ar kurām viņš ir kontaktējies atrodoties šajās iestādēs, kā arī citas informācijas ieguvei, kura atvieglotu bezvēsts pazudušā meklēšanu. Lietderīgi būtu izmantot fotomontāžas uzņēmumu.

VI.Meklēšanā jāiesaista pēc iespējas vairāk plašsaziņas līdzekļu: televīziju, radio, interneta portālus, sociālos tīklus un regulāros drukātos preses izdevumus - gan vietējos, gan republikas mēroga.

Ievietojot pazudušā fotogrāfijas plašsaziņas līdzekļos, vēlams piemeklēt tādu attēlu, kas pēc iespējas precīzāk atspoguļo meklējamā ārējo izskatu pazušanas brīdī. Arī šajā gadījumā būtu lietderīgi izmantot fotomontāžu, - pielāgot aprakstam atbilstošu apģērbu.

VII. Ja kļuvis zināms, pa kuru ceļu cilvēks devies pazušanas dienā, visa maršruta garumā nepieciešams aptaujāt tirdzniecības punktu un degvielas uzpildīšanas staciju darbiniekus, kā arī sabiedriskā transporta vadītājus, sētniekus un vienkāršus garāmgājējus, uzrādot viņiem pazudušās personas fotogrāfiju.

Tāpat var ieteikt izvietot sludinājumus ar pazudušā cilvēka aprakstu un fotogrāfiju visās sabiedriskā transporta pieturvietās (visā pazudušās personas pārvietošanās maršrutā), norādot radinieku un tuvinieku kontaktinformāciju.

Pastāvīgi jāuztur kontaktu ar policijas darbiniekiem, kuri arī meklē bezvēsts pazudušo.

Svarīgākais