Par sava vīra slepkavības organizēšanu sākta kriminālvajāšana pret ārsta Kudajeva sievu

Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova šīs nedēļas sākumā sākusi kriminālvajāšanu ārsta-narkologa Igora Kudajeva slepkavības krimināllietā, uzrādot apsūdzības viņa sievai par slepkavības organizēšanu, bet sievas draugam - par šī smagā nozieguma neziņošanu.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras ārējo sakari koordinētājs Andrejs Vasks, ārsta sievai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL)117.panta 9.punkta caur 20.panta 2.daļu - par to, ka viņa organizējusi slepkavību pastiprinošos apstākļos mantkārīgā nolūkā. Savukārt sievietes draugam apsūdzība celta pēc KL 315.panta - par neziņošanu, ja droši zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts smags vai sevišķi smags noziegumus. Bargākais sods, ko vīrietis saskaņā ar šo likuma pantu var saņemt, ir brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem.

Turpretim narkologa sievai draud daudz smagāks sods - KL 117.pantā paredzētais sods par slepkavību pastiprinošos apstākļos ir mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem, nosakot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un konfiscējot mantu.

Policija gan sākotnēji bija lūgusi sievietes draugam uzrādīt apsūdzību pēc KL 117.panta 9.punkta caur 20.panta 4.daļu, tas ir, par minētās slepkavības atbalstīšanu, taču prokurore, balstoties uz lietas materiāliem un savāktajiem pierādījumiem, lēma citādi.

Tikmēr atsevišķā lietvedībā izdalīts kriminālprocess attiecībā pret iespējamo slepkavības izpildītāju - Kudajeva sievas brāli. Šo lietu vēl izmeklē policija.

Kā ziņots, Kudajeva sievas brālim 20.maijā tika piemērots apcietinājums, taču to izpildīt fiziski nebija iespējams, jo likumsargi vīrieti nevarēja atrast. Iespējams, meklējamā persona atrodas Baltkrievijā, vasaras sākumā norādīja policija.

Savukārt Kudajeva sieva gan patlaban atrodas apcietinājumā, bet viņas draugam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kā ziņots, ārsts-narkologs Kudajevs ar diviem šāvieniem tika nogalināts šā gada 4.martā ap plkst.22.30 Rīgā, Ķengaragā. Pēc vairāk nekā diviem mēnešiem policija norādīja uz versiju, ka vīrieša slepkavību mantkārīgā nolūkā organizējusi viņa paša sieva, bet slepkavības izdarītājs bijis sievas brālis.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Rīgas policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, ārsta sieva aizdomās par saistību ar sava vīra slepkavību tika aizturēta jau 9.martā, bet 11.martā tiesa viņai kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Ģimenē bija pieņemts lēmums par šķiršanos, tādēļ policija uzskata, ka tieši mantkārības dēļ sieva organizēja sava vīra slepkavību.

Veicot tālāku izmeklēšanu, 5.maijā par aizdomās turamo šajā lietā tika atzīts arī Kudajeva sievas brālis, bet 20.maijā tika nolemts viņam piemērot apcietinājumu. To gan nevarēja izdarīt, jo vīrietis nebija atrodams.

Svarīgākais