Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Viltojot testamentu, amatpersonas palīdz izkrāpt mežu un zemi Dagdā teju 200 tūkstošu vērtībā

© Valsts policija

Šā gada 18. jūlijā Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par zemes un meža izkrāpšanu un tā prettiesisku atsavināšanu. Izmeklēšanas gaitā iegūta informācija, ka minēto noziegumu īstenojusi astoņu personu grupa, kuras locekļi pēc likumiskās īpašnieces nāves viltoja testamentu. Atklājot šo noziegumu un aizturot iesaistītās personas, policija ir novērsusi iespējamo noziedzīgo nodarījumu, kura kaitējums valstij lēšams vairāk nekā 175 000 eiro apmērā.

2018. gada 12. decembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) tika uzsākts kriminālprocess pret astoņām personām saistībā ar nekustamā īpašuma iespējamu prettiesisku iegūšanu.

Izmeklēšanas gaitā likumsargi noskaidroja, ka personu grupa 2018. gadā organizēja viltota privātā testamenta izgatavošanu un iesniegšanu notāram par nekustamo īpašumu Dagdas novadā. Tā īpašniece nomira jau 2001. gadā un viņai nebija mantinieku. Īpašuma kopējā platība bija 46,7 hektāri, tai skaitā 30,5 hektāri meža un 7,7 hektāri lauksaimniecības zemes.

Zvērināts notārs, nepamanīdams neko aizdomīgu, nokārtoja mantojuma lietu, kā rezultātā šī personu grupa prettiesiski savā īpašumā ieguva minēto nekustamo īpašumu. Pēc tam personu grupa šo īpašumu pārdeva citai personai - labticīgam ieguvējam, kurš uzreiz pēc īpašuma iegādes bija veicis meža izstrādi.

Jau sākotnēji kriminālprocess bija kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas (par krāpšanu), 275. panta otrās daļas (par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta realizēšanu un izmantošanu), 299. panta (par apzināti nepatiesu paziņojumu vai iesniegumu notāram) un 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju).

Izmeklēšanas laikā pret divām valsts amatpersonām, kuras palīdzēja personu grupai iegūt testamenta sastādīšanai nepieciešamās ziņas, tika izdalīti atsevišķi kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 329. panta, proti, par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Atklājot šo noziedzīgo shēmu, ENAP likumsargiem ir izdevies novērst iespējamo noziedzīgo nodarījumu, kura kaitējuma apmērs cietušajam - valstij (bezmantinieka manta piekritīga valstij, par cietušo atzīts VID) lēšams vairāk nekā 175 000 eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā veiktas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.