KNAB: Lielākie kukuļošanas riski joprojām vērojami kontroles un uzraudzības iestādēs

Šā gada pirmajā pusgadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sāktie kriminālprocesi apliecina, ka lielākie kukuļošanas riski joprojām vērojami kontroles un uzraudzības iestādēs, piemēram, dažādās inspekcijās, kā arī iekšlietu un tieslietu institūcijās.

Šos korupcijas riskus veicina gan amatpersonu augsta rīcības brīvība un vājš atbildības dalīšanas mehānisms, gan valsts pārvaldē samazinātais atalgojums, darba prestiža un motivācijas kritums, gan kvalitatīvu iekšējās kontroles pasākumu trūkums, kā arī virkne citu cēloņu un faktoru, teikts KNAB sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par biroja darbību no šā gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam.

Atsevišķi biroja sāktie kriminālprocesi saistīti ar prettiesisku darbību izdarīšanu publisko iepirkumu jomā, valsts vai pašvaldības līdzekļu nesaimniecisku izlietošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Atskaites periodā sākti vairāki sarežģīti kriminālprocesi, piemēram, par VAS "Latvenergo" valsts amatpersonu iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Valsts uzņēmumu pārstāvji, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji dienesta interesēm, ar mērķi prettiesiski gūt sev materiālu labumu nodrošinājuši labvēlīgu lēmumu pieņemšanu dažādu privātu uzņēmumu interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem vairākos objektos, par saviem darba rezultātiem ziņojumā valdībai un Saeimai raksta KNAB.

Daudzi no 2010.gada pirmajā pusgadā konstatētajiem noziedzīgiem nodarījumiem ir veikti ilgstoši un tiem piemīt sistēmisks raksturs.

KNAB izmeklēšanas nodaļas lietvedībā uz 2010.gada 30.jūniju atradās 45 krimināllietas, veiktas izmeklēšanas darbības un pieņemti procesuālie lēmumi kopumā 64 lietās.

Pārskata periodā prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīti deviņi kriminālprocesi pret 15 personām. No citām iestādēm saņemti pieci kriminālprocesu materiāli, bet birojs sācis 14 kriminālprocesus. Pieņemti četri lēmumi par kriminālprocesu izbeigšanu, viens no tiem atcelts un krimināllieta nosūtīta birojam izmeklēšanas turpināšanai. Pieņemti 34 lēmumi par atteikšanos sākt kriminālprocesu, no kuriem trīs atcelti un šajās lietās turpinās resoriskā pārbaude, bet viens lēmums atcelts daļā, par ko pārbaude turpinās.

2010.gada pirmajā pusgadā biroja Izmeklēšanas nodaļas lietvedībā saņemti 145 fizisko un juridisko personu iesniegumi, kuru izvērtēšanai sāktas resoriskās pārbaudes.

Atskaites periodā aizturētas 13 personas, no kurām piecām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, bet astoņām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Četras krimināllietas, kuras 2010.gada pirmajā pusgadā nosūtītas kriminālvajāšanas uzsākšanai, ir sāktas 2010.gadā, bet piecas krimināllietas sāktas laikā no 2007. līdz 2009.gadam. Vidējais krimināllietas izmeklēšanas laiks ir 372 kalendārās dienas. Vairākas kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītās krimināllietas ir ļoti apjomīgas un kopumā deviņu krimināllietu izmeklēšanas laikā ir fiksētas 266 noziedzīgu nodarījumu epizodes.

Atskaites periodā KNAB prokuratūras iestādes rosināja sākt kriminālvajāšanu pret 11 valsts amatpersonām un četrām privātpersonām. Visbiežāk birojs rosinājis celt apsūdzību pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību amatpersonām, kā arī atsevišķu valsts iestāžu - Valsts darba inspekcijas, Kinofotofonodokumentu arhīva, Valsts kancelejas un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonām.

2010.gada pirmajā pusgadā prokuratūras iestādes tiesai nodevušas sešas biroja izmeklētās krimināllietas kopumā pret 12 apsūdzētajām personām, savukārt pirmajā instancē izskatītas septiņas krimināllietas, kurās KNAB veicis pirmstiesas izmeklēšanu. Pārskata periodā spēkā stājušies septiņi tiesas spriedumi par 11 personām.

Kopumā septiņos KNAB darbības gados tiesām nodotas 125 krimināllietas pret 264 personām. Tiesās dažādās instancēs jau ir izskatītas 105 krimināllietas, kurās birojs veicis pirmstiesas izmeklēšanu. Kopumā šajās lietās tiesa vērtējusi 189 personu vainu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Uz 2010.gada 30.jūniju 21 krimināllietā pret 74 personām vēl nav bijis pirmās instances tiesas spriedums.

Likumīgā spēkā stājušies 87 spriedumi - kopumā par 133 personām, no kurām 114 ir notiesātas, bet četras atbrīvotas no kriminālatbildības, vienas personas darbībās nav bijis noziedzīga nodarījuma. Vēl 15 personas ar tiesas spriedumu ir attaisnotas.

Savukārt vēl 18 krimināllietās pret 56 personām notiek tiesvedība dažādās instancēs un spriedums nav stājies spēkā.

Latvijā

Jūrmalā ir pabeigti būvdarbi Dzintaru dzelzceļa pārvada labajā pusē virzienā no Rīgas uz Majoriem, bet no šodienas būvdarbi tiks sākti pārvada kreisajā pusē virzienā uz Rīgu, nosakot jaunus satiksmes ierobežojumus, informē pašvaldība.

Svarīgākais