Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Martinsons izvirzītās apsūdzības sauc par pilnīgi absurdām

© F64 Photo Agency

Tiesībsargājošo instanču izvirzītās apsūdzības uzņēmējam Mārim Martinsonam ir pilnīgi nepamatotas un absurdas. To apliecina apsūdzības virzītāju noslēpumainība un nevēlēšanās sniegt detalizētāku inkriminēto pārkāpumu skaidrojumu, skaidro advokāts Didzis Vilemsons.

Māris Martinsons pilnībā noraida jebkādus viņam piedēvētus pārkāpumus un nelikumīgas darbības un ir gatavs līdzdarboties izmeklēšanā, lai noskaidrotu patiesos lietas apstākļus.

Jau ziņots, ka vēršoties pret nepamatoto drošības līdzekļa - apcietinājuma piemērošanu pērn Mārim Martinsonam, viņa advokāts Didzis Vilemsons gada sākumā iesniedza sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Aprīļa beigās ETC apstiprināja, ka uzsākta tiesvedība lietā Martinsons pret Latviju un, ka tiesa izskatīs lietu pēc iespējas ātrāk, vadoties pēc iesniegtās informācijas un dokumentiem.

Kā savos līdzšinējos lēmumos norādījusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), apsūdzības uzturētājam jāinformē apcietinātais vai viņa pārstāvis par apsūdzības puses argumentiem vai viedokli, lai tiem būtu iespēja atbildēt uz šiem argumentiem. Tāpat aizstāvībai jābūt garantētai pieejai lietas materiāliem, uz kuriem apsūdzības uzturētājs balsta savus argumentus. ECT ieskatā, ja pusēm netiek dotas vienādas iespējas, process nav objektīvs un pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Jau ziņots, ka prokurore Viorika Jirgena šodien nodevusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā par korupciju apsūdzēts Rimšēvičs un Martinsons.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūru LETA informēja, ka Rimšēvičs apsūdzēts par diviem noziegumiem, proti, kukuļa - apmaksāta atpūtas brauciena - pieņemšanu, kā arī par kukuļa - naudas - pieņemšanu. Tāpat viņš apsūdzēts par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Martinsons apsūdzēts par diviem noziegumiem, proti, kukuļa piedāvājuma atbalstīšanu un kukuļa pieņemšanas atbalstīšanu. Arī viņš apsūdzēts par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Tiesai nodotajā krimināllietā uzsākts process pret kādu uzņēmumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Tāpat vēstīts, ka 24.maijā prokurore Jirgena pieņēmusi jaunu lēmumu, kurā grozījusi un papildinājusi apsūdzības Rimšēvičam un Martinsonam, proti, abiem papildus jau esošajām apsūdzībām inkriminēta arī 250 000 eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Ģenerālprokuratūra uzskata, ka Rimšēvičs 250 000 eiro kukuli izmantojis, kāda uzņēmuma vārdā iegādājoties nekustamo īpašumu, kuram LB prezidents slēpti kļuvis par līdzīpašnieku. Tāpat ir sākts process arī pret šo uzņēmumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu, jo šīs juridiskās personas interesēs veikta minētā naudas atmazgāšana. Uzņēmuma nosaukumu prokuratūra neatklāj, taču TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka papildinātā apsūdzība saistīta ar darījumu, kurā Martinsonam oficiāli piederošais uzņēmums "MM Investīcijas" iegādājies īpašumu Jūrmalā, Baznīcas ielā 2.