VID pieķer cigarešu kontrabandistus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) līdz lēmumu pieņemšanai administratīvajās lietās uz Latvijas un Krievijas robežas šonedēļ aizturējis un liedzis tālāk izmantot divas automašīnas - "Audi 100" un "Volkswagen Passat Variant", kurās atrasti slēpņi ar kontrabandas cigaretēm.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūru LETA informēja, ka 27.jūlijā ap plkst.4 Grebņevas muitas kontroles punktā (MKP) pa "zaļo joslu" iebrauca vieglā automašīna "Audi 100" un 39 gadus vecais autovadītājs VID darbiniekiem uzrādīja ievešanai atļauto akcīzes preču daudzumu - 40 cigaretes, litru degvīna, 80 litrus degvielas, kas atradās automašīnas degvielas tvertnē.

Taču VID un Valsts robežsardzes darbiniekiem radās aizdomas, ka transporta līdzeklī varētu būt paslēpts lielāks akcīzes preču daudzums, tādēļ tas tika novirzīts padziļinātās fiziskās kontroles veikšanai. Pārbaudot automašīnu, tās gaisa filtrā, gaismas lukturī un salonā zem apšuvuma tika atrasti paslēpti kopumā 2000 cigarešu jeb 100 cigarešu paciņas "Kiss" ar zemeņu aromātu un Krievijas akcīzes markām. Automašīna, kurā bija izveidots slēpnis, tika aizturēta līdz administratīvās lietas izskatīšanai.

Tai pašā dienā plkst.22 Grebņevas MKP pa "zaļo joslu" iebrauca vieglā automašīna "Volkswagen Passat Variant", kuras vadītājs VID darbiniekiem norādīja, ka viņam nav deklarējamu preču.

Tomēr uz aizdomu pamata automašīna tika novirzīta padziļinātās fiziskās kontroles veikšanai un atklāts, ka vietā, kur būtu jāatrodas spēkrata drošības spilvenam, ir cigaretes. Cigaretes tika atrastas arī autovadītāja personīgajās mantās.

Kopumā šajā automašīnā VID atklāja 2360 cigaretes jeb 118 paciņas "More" markas cigarešu, 200 cigaretes jeb 10 paciņas "Russkij Stiļ" markas cigarešu un 200 cigaretes cigaretes jeb 10 paciņas "Glamour" cigarešu ar mentola aromātu. Tāpat tika atrastas 200 cigaretes jeb 10 paciņas "KISS Superslims" ar Krievijas akcīzes markām. Automašīna, kurā bija izveidoti slēpņi, tika izņemta līdz administratīvās lietas izskatīšanai.

Trešo nelegālu cigarešu ievešanas mēģinājumu VID atklāja arī 27.jūlija dienas vidū, kad Grebņevas MKP pa "zaļo joslu" iebrauca automašīna "Chevrolet Suburban".

Šīs automašīnas vadītājs VID darbiniekiem iesniedza akcīzes preču pārvietošanas pieteikuma veidlapu, kurā deklarēja 40 cigaretes, litru degvīna, trīs litrus negāzēta vīna un 60 litrus degvielas, kas atradās automašīnas bākā.

Arī šajā gadījumā radās aizdomas, ka transporta līdzeklī varētu būt paslēpts ievērojami lielāks akcīzes preču daudzums, tādēļ transporta līdzeklis tika novirzīts padziļinātās fiziskās kontroles veikšanai.

Kontroles gaitā VID darbinieki automašīnas salonā atrada 600 "Alliance" markas cigaretes jeb 30 paciņas, 600 "Maksim" markas cigaretes, 400 "Prima Nevo" markas cigaretes un 200 "More" markas cigaretes ar Krievijas akcīzes markām.

Visos gadījumos VID noformējis administratīvo pārkāpumu protokolus pēc Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 201.12 panta par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas muitas teritorijā, noslēpjot šīs preces no kontroles vai tās nedeklarējot.

LAPK par šādiem pārkāpumiem paredz ne tikai naudas sodu, bet arī nedeklarēto preču un transporta līdzekļa, kurā tās slēptas, konfiskāciju.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais