Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Valsts policijā aizturēti vairāki darbinieki; Ķuzis to uzskata par ārkārtas situāciju

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Valsts policijā (VP) saistībā ar vairāku tās darbinieku aizturēšanu sākta dienesta pārbaude, kā arī uz tās laiku atstādināts Galvenās administratīvās pārvaldes Nodrošinājuma pārvaldes priekšnieks Ints Žukovskis.

Iekšējās drošības birojs (IDB) par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu aizturējis VP Nodrošinājuma pārvaldes Materiāli tehniskās un mantiskās apgādes biroja priekšnieku Armandu Možeiko un vēl trīs VP darbiniekus.

VP priekšnieks Ints Ķuzis aģentūrai LETA ar Sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecību norādīja, ka katra policista aizturēšanu aizdomās par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu VP un viņš, kā iestādes vadītājs, vērtē kā ārkārtas situāciju, jo ir nepieņemami, ja policists tiek turēts aizdomās par noziegumu. "Vēl jo vairāk, ja aizturētais ir nevis izpildītājs, bet vadītājs, kura pienākums ir ne tikai godprātīgi veikt savus darba uzdevumus, bet arī organizēt padoto darbu un kontrolēt tā izpildi," uzsvēra VP priekšnieks.

VP nevarot komentēt lietu, jo izmeklēšanu veic IDB. Taču policija ar biroju sadarbojas un sniedz visu nepieciešamo atbalstu, norādīja Ķuzis. Patlaban inkriminētie panti liek secināt, ka iekšējā sistēma nav nostrādājusi tā, kā to paredz normatīvais regulējums, teica policijas priekšnieks. "VP ir ļoti svarīgi saprast, kur ir vājās vietas, kā arī, kā tās novērst," viņš uzsvēra.

Ķuzis skaidroja, ka ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi attiecībā uz IDB aizturētās amatpersonas tiešā priekšnieka lomu un atbildību, jo viņa uzdevums bija zināt, kas notiek šajā struktūrvienībā, nodrošināt atbilstošu darba organizāciju un īstenot darbu izpildes un darbinieku kontroli.

Uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Ķuzis atstādinājis Galvenās administratīvās pārvaldes Nodrošinājuma pārvaldes priekšnieku. VP mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka šo amatu ieņem Ints Žukovskis.

Vienlaikus Ķuzis uzdevis pasteidzināt Autotransporta pārvaldes funkcionālo izvērtējumu, kas VP jau notiek atbilstoši valsts pārvaldes reformu plānam.

"Mums ir jāsaprot, kādas šobrīd tur ir sistēmiskas problēmas, kā novērst iespējamos riskus, kāda ir optimālākā šīs atbalsta funkcijas jomas nākotne un iespējamie risinājumi," norādīja Ķuzis.

Tikmēr iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) aģentūrai LETA ar padomnieka Kārļa Miksona starpniecību atzina, ka ministrs vērtēs radušos situāciju un VP vadībai prasīs paskaidrojumus par iestādes darba organizāciju.

Kā ziņots, Galvenās administratīvās pārvaldes biroja priekšnieks Možeiko aizturēts aizdomās par iespējamo dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un iespējamo dienesta viltojumu, aģentūru LETA informēja IDB. Savukārt aizdomās par krāpšanu aizturēti vēl trīs VP Galvenās administratīvās pārvaldes darbinieki.

Izmeklēšanā konstatēts, ka, būdama atbildīga par materiāli tehnisko nodrošinājumu VP, amatpersona pretlikumīgi, savu personisko interešu īstenošanai izmantoja VP resursus, tai skaitā nodarbināja tiešajā pakļautībā esošos trīs darbiniekus. Pretlikumīgās darbības tika veiktas ilgstošā laika periodā, radot būtisku kaitējumu VP.

Aizdomās turētajai amatpersonai sākotnēji piemērotais drošības līdzeklis apcietinājums tika aizstāts ar drošības naudu, kā arī piemēroti papildu drošības līdzekļi, tai skaitā aizliegums ieņemt noteiktu amatu VP.

Aizturētajiem darbiniekiem piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss, kā arī drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Amatpersonas 2017.gada deklarācija, liecina, ka Možeiko par darbu VP nopelnījis 20 689 eiro. Viņa īpašumā ir zeme un ēka Ādažu novadā, kā arī valdījumā dzīvoklis šajā novadā. Tāpat viņa īpašumā ir 2006.gada izlaiduma automašīna "Volkswagen", kā arī īpašumā un valdījumā divi mopēdi.

2017.gadā bezskaidrā amatpersona bija uzkrājusi 16 000 eiro.