Robežsardze: Kontrabandas apmēri sasnieguši savu maksimumu

Kontrabandas apmēri ir sasnieguši savu maksimālo robežu, tādēļ netiek prognozēts, ka tie vēl varētu pieaugt. Jau tagad cipari ir graujoši, šodien robežsardzes pirmā pusgada darbības pārskata sanāksmē atzina Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars.

Viņš uzsvēra, ka, nepalielinot cilvēkresursus un budžetu, robežsardze tomēr spēj tikt galā ar kontrabandas apkarošanu, jo šā gada pirmajā pusgadā tieši uz zaļās robežas robežsargi aizturējuši četras reizes vairāk kontrabandistu nekā pērn analogā laika periodā un piecas reizes vairāk nekā visa 2008.gada laikā.

Uz zaļās robežas gada sešos mēnešos robežsardze atklājusi 32 kontrabandas gadījumus, bet robežkontroles punktos - 581. Piemēram, 2008.gada sešos mēnešos robežkontroles punktos tika atklāti 35 kontrabandas gadījumi.

60 no visa šī lielā kontrabandas gadījumu skaita tabakas izstrādājumi bija paslēpti speciāli izvietots slēpņos dažādos transportlīdzekļos. No kopā atklātajiem un izņemtajiem 5,8 miljoniem kontrabandas cigarešu 785 785 tika pārvietotas pāri zaļajai robežai.

Garbars, runājot par robežsardzes budžetu un personālu, atzīmēja, ka uz austrumu robežas patlaban ir 83 vakantas inspektoru vietas, bet Robežsardzes koledžu gadā beidz vidēji 40 jauno inspektoru. Ierobežotā budžeta dēļ vairāk inspektoru robežsardze sagatavot nespēj.