Ogotāji izraisa ugunsgrēku 1,5 hektāru platībā Kārsavas mežniecībā

Otrdien Austrumlatgales virsmežniecības Kārsavas mežniecībā izcēlies ugunsgrēks, kā rezultātā izdegusi meža teritorija 1,5 hektāru platībā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Edijs Leišavnieks.

"Ugunsgrēka cēlonis viennozīmīgi bija neuzmanīga rīkošanās ar uguni, un, ņemot vērā, ka izdegusī teritorija atrodas kūdras purvā, visticamāk, pie vainas bijuši ogotāji," skaidro Leišavnieks.

Kaut arī pats kūdras purvs ir mitrs, tajā atrodas uzkalns, uz kā ir sausāka zemsedze, kurā aug virsāji, virši un mellenāji, kā arī koki, un ugunsgrēks izcēlies tieši tur.

Kā norāda VMD pārstāvis, dzēšanas darbus apgrūtinājis ugunsgrēkam apkārt esošais purvs, kas traucējis tehnikas pārvietošanos.

Patlaban ugunsgrēka izplatība ir apturēta, tas ir apdzēsts, stāsta Leišavnieks, norādot, ka ugunsgrēka izcelšanos ietekmējis fakts, ka Austrumlatgales teritorijā iepriekšējās dienās lijis relatīvi maz.

Jau ziņots, ka 18.jūlijā daudzviet bija novērojamas spēcīgas lietusgāzes, kuras pavadīja arī spēcīgs vējš, kas Rīgā un Dobelē sasniedza vētras spēku. Spēcīgākais vējš bijis Rīgā, kur tas sasniedzis 22 metrus sekundē (m/s), savukārt Dobelē vēja ātrums bija 20 m/s, Skrīveros - 16 m/s, bet Skultē - 12 m/s.

Vairāk nekā puse no ierastās mēneša normas 18.jūlija lietusgāžu laikā nolijusi Skultē, Dobelē un Rīgā. Visvairāk lietus lijis Skultē, kur nokrišņu daudzums bijis 54 milimetri (mm), bet mēneša norma ir 79 mm. Rīgā nolija 48 mm, bet mēneša norma ir 80 mm, savukārt Dobelē nolija 45 mm, bet norma ir 73 mm. Spēcīgi lijis arī Skrīveros, kur nolijis 21 mm, bet mēneša norma ir 86 mm.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas mežos izcēlies 3,5 reizes mazāk ugunsgrēku nekā šajā pašā laika posmā pērn. No gada sākuma līdz 30.jūnijam meža ugunsgrēki izcēlušies 203 reizes 72 hektāru plašā teritorijā, savukārt pērn pirmajā pusgadā ugunsgrēki mežā izcēlušies 731 reizi ar 524 hektāru lielu uguns skarto teritoriju.

Latvijā

Šodien Jelgavas novada Brankās, "Branku brančotavā", notiks seminārs pašvaldību speciālistiem, kurā par civilās drošības un aizsardzības stiprināšanas jautājumiem stāstīs Ukrainas pilsētas Malinas mērs Oleksandrs Sitailo, aģentūru LETA informēja Zemgales plānošanas reģionā.

Svarīgākais