Liepājas pedofilu lieta: Par mazas meitenītes seksuālu izmantošanu vien gads cietumā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

Kurzemes rajona tiesa februārī nolasījusi spriedumu tā dēvētajā Liepājas pedofilu lietā, kurā apsūdzētajiem – tēvam un dēlam – par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo pret viņas gribu iepriekš tiesa piesprieda piespiedu darbu, vēsta portāls "liepājniekiem.lv".

Kriminālprocess pret 1966. gadā dzimušo Jevgeņiju Smirečanski un 1992. gadā dzimušo Oļegu Smirečanski sākts 2014. gada maijā. Notikumi, par kuriem ierosināta krimināllieta, norisinājušies ilgstošā laika posmā - no 2009. gada, kad cietušajai meitenītei bija vien pieci gadi, līdz 2014. gada februāra beigām.

Meitenītes radinieks, izmantojot savu autoritāti, dažādos neķītros veidos apmierinājis savu dzimumtieksmi. Vīrietis meitenītes priekšā atkailinājis savu dzimumlocekli, licis viņai to aizskart un veicis vēl citas netiklas darbības vairāku gadu garumā. Viņa dēls meitenīti izmantojis laika posmā no 2011. gada līdz 2012. gadam precīzāk nenoskaidrotos datumos, raksta portāls "liepājniekiem.lv".

Toreizējā Liepājas tiesā šī lieta nonāca 2015. gadā. Abi apsūdzētie savu vainu atzina, līdz ar to lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes. Tiesa abiem piesprieda piespiedu darbu - Jevgeņijam uz 240 stundām, Oļegam - 200 stundām. Šāds lēmums šokēja sabiedrību - pie Liepājas tiesas tika rīkots pikets, bet lieta nonāca dažādu viedokļu krustugunīs. Pēc tam to skatīja Kurzemes apgabaltiesa, kura lēma atcelt Liepājas tiesas spriedumu pilnībā un nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesai. Šāds lēmums pieņemts, jo tiesa konstatēja, ka pirmās instances tiesa iztiesāšanā pārkāpusi "Kriminālprocesa likuma" normu, kas nosaka, kādos gadījumos tiesas izmeklēšana var notikt, neveicot pierādījumu pārbaudi.

Kurzemes rajona tiesa lietu pabeigusi skatīt šī gada februārī, paziņojot spriedumu - tēvs un dēls atzīti par vainīgiem un sodīti ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu ar probācijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Spriedums pagaidām nav pārsūdzēts. Kā "Kurzemes Vārdam" skaidroja apsūdzēto advokāte, pilns spriedums būs pieejams tikai 15. martā un pēc tam tikšot lemts par tā pārsūdzēšanu apelācijas kārtībā, informē portāls.

Avots: portāls "liepājniekiem.lv"

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.