Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Raidījums: Kokaīna lietā aizturēts bijušais policists; pārvadājumu firmas īpašnieks pametis Latviju

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Latvijā no Ekvadoras visticamāk caur Holandes ostu nonākusi un aizturēta nepieredzēti liela un dārga kokaīna krava. Šobrīd aizdomās par saistību ar šo neatļauto kravu ieslodzījumā atrodas trīs cilvēki, viens no tiem bijušais Valsts policijas darbinieks Agris Vaivods, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pēc darba Valsts dienestā Vaivods strādājis kravu pārvadājumā firmā. Ar tās automašīnu kastes ar apreibinošajām vielām varētu būt nogādātas līdz Kokneses pagastam. Mūsu tiesībsargājošās iestādes pārliecinoši ziņo, ka lielais narkotiku daudzums nav bijis domāts Latvijas tirgum, taču pasūtītāja vārds izpausts netiek un nav skaidrs, kāpēc kravai policija nesekoja līdz pat gala saņēmējam.

Aizdomīgās kastes veda firma "JS products" .Tās kravas mašīnas kokaīna glabāšanas vietā Koknesē manītas arī iepriekš. Firmas "JS products" birojā Valsts Policija šonedēļ veica kratīšanu. Taču kompānijas vadītājs un īpašnieks Jānis Skrabāns vēl līdz policijas īstenotajām operācijām Latviju bija paspējis pamest.

Ziņu par to, ka caur Latviju vesta iespaidīga kokaīna krava Ekvadoras televīzija izplatīja jau pagājušajā ceturtdienā. Vairāk nekā 2 tonnas dārgās vielas Eiropā esot ievestas paslēptas kuģa konteinerā. Latvija kalpojusi kā pagaidu glabātava narkotiku tālākai izplatīšanai. Operācijā, kurā aizturēti 5 cilvēki, esot piedalījusies Ekvadoras policija, Latvijas tiesībsargi, ASV Narkotiku apkarošanas aģentūra. Krava vesta Ekvadoras izplatītākās eksportpreces banānu aizsegā.

Nedēļu pēc operācijas informāciju beidzot atklāja arī mūsu policija. Abu dienestu informācija pamatā sakrīt, tikai Latvijas puse ziņo par 4 izņemtām kokaīna briketēm mazāk nekā Ekvadoras puse. Kopējā Konfiscētās kravas vērtība Eiropā vairumtirdzniecībā lēšama ap 65 miljoniem

Informējot sabiedrību, policijas vadība neizpauda, kāpēc kravu izņēma starpposmā un nesekoja tālāk līdz tās gala saņēmējam. Tāpat policija izvairījās izpaust, kāda loma noziegumā bijusi piecām Latvijā aizturētajām personām, no kurām divas vēlāk atbrīvotas.

Dārgā kokaīna krava tika nogādāta šeit Kokneses pagasta Mazkārklos. No 1997. gada šīs trīs neapdzīvotās saimniecības ēkas pieder Andrim Elstam.

Par pagājušajā pirmdienā notikušo policijas operāciju šeit maz , kas liecina. Svaigi uzsnigušajā sniegā tik tikko saskatāmas kravas automašīnas pēdas. Tās ved līdz vienai no bijušās fermas ēkām. Tā aprīkota ar novērošanas kamerām. Pie ēkas pamesta automašīna. Ēkas durvis aizblombētas.

Saimnieks Andris Elsts kādreizējās cūku fermas ēkas pielāgojis gatera un autoservisa vajadzībām. Oficiāli reģistrējis savu uzņēmējdarbību Elsts nav. Uzņēmumu reģistrā Elsts parādās tikai kā biedrības "Kokneses auto" dibinātājs, kam ir viena adrese ar Kokneses novada domi.

"Viņš ir nodarbojies ar autosportu. Viņiem bija biedrība "Kokneses auto", ar ko piedalījās autokrosa sacensībās .Viņš piesaistīja jaunus puišus, viņi tur skrūvēja mašīnas un brauca sacensībās. Protams, tas ir dārgs sporta veids. Pašvaldība arī nedaudz atbalstīja ar dalībām licencēs," atklāj Kokneses novada mērs Dainis Vingris (ZZS).

Pie Andra Elsta vietējās autosporta komandas sportistiem bija iespēja remontēt savus spēkratus, gatavoties sacensībām.

Kādā sacensību laikā uzņemtajā fotogrāfijā centrā stāv Andris Elsts, dzeltenajā kombinezonā redzamais jaunietis ir viņa brāļa dēls Edgars. Gan Andris, gan viņa krustdēls šobrīd arestēti par 2 tonnu kokaīna glabāšanu.

"Viņš (Andris Elsts) ir pieticīgs. No viņa esmu sapratusi , ka viņš pats labi remontē mašīnas, bet ir atdevis jaunajiem puišiem, lai viņi mācās. Viņš tā kā ar kokiem sācis ņemties. Un kaut kam viņš iznomāja fūres remontēt.Vairāk nezinu. Un, ja koknesieši gribētu palīdzēt Andrim un viņš gribētu, ka viņam palīdz, tad esmu ar mieru arī ziedot advokātam, jo es tā kā neticu, ka viņš ir vainīgs, lai gan to zināt var tikai tiesa, bet iekšējā sajūta man ir tāda," norāda "Mazkārklu" kaimiņiene Ineta.

Trešais apcietinātais ir Agris Vaivods. Vaivods līdz 2008.gadam bija Valsts policijas darbinieks . Neoficāla informācija liecina, ka darbu Aizkraukles ceļu policijā Vaivods bija spiests atstāt, jo bijis apsargs nelegālām tranzīta kravām.

Vaivods bieži braucis pie Elsta uz servisu. Pēc ilgāka pārtraukuma Vaivods atkal uzradies Elstam piederošajā ēkā dienu pirms policijas operācijas, vietējā laikraksta "Staburags" žurnālistam apstiprina lietā aizturētais, vēlāk atbrīvotais "Mazkārklu "strādnieks Imants Bunga. Imants nav apsargājis kravu, kā minēja Ekvadoras mediji, pirmdien līdz pēcpusdienai strādājis Elsta gaterī.Policija viņu arestējusi otrdienas rītā, kad viņš ieradies darbā.

Agris Vaivods kā savu darba vietu Facebook norādījis JS products,Tā nodarbojas ar kravu pārvadājumiem . Tās vienīgais īpašnieks ir kāds Jānis Skrābāns.

Firma JS Products dibināta pirms 7 gadiem un ir saīsinājums no vienīgā valdes locekļa un īpašnieka Jāņa Skrābāna vārda. No plašākas publicitātes Aizkrauklē labi zināmais uzņēmējs vairījies, vienīgās ziņas saistītas ar viņa panākumiem spiningošanas sacīkstēs. Kravu pārvadājumi ir Skrābāna pamatbizness. Skrābāna uzņēmumi - ar saukli "Kvalitāte. Atbildība. Garantija" - piedāvā arī celtniecības un informāciju tehnoloģiju pakalpojumus.Pagājušajā gadā kompānija "JS Products" apgrozījusi 4 miljonus un guvusi vairāk nekā 100mt tūkstošu peļņu.

JS Products kravas mašīnas bieži redzētas Elsta servisā, kompānija sponsorējusi arī autosporta ekipāžas.Pēc strīda starp Elstu un firmas pārstāvjiem, mašīnas ar JS logo "Mazkārklos" ilgi neesot manītas.

Sazvanīt Skrābānu Nekā personīga neizdodas un trešdien dodamies uz firmas biroju Aizkrauklē.Tur reģistrētas vēl citas ar Skrābānu saistītas kompānijas. Vienlaikus ar mums ēkā ierodas arī Valsts policijas operatīvie darbinieki.

Kratīšana Skrābāna kompānijas birojā ilgst turpat trīs stundas. Firmas darbiniece policijai izrāda visas telpas, kur varētu meklēt automašīnu pavadzīmes un citu ar uzņēmumu saistītu informāciju. Ap 20 policisti sargā ēkas galvenās izejas, lai kāds nepamanīts ēku neatstātu. Nekā personīga novēroja, ka policijas darbinieki iznesa no Skrābānam piederošās firmas vairākus maisus , kuros iespējams bija dokumenti. Izkratīta tika arī pie biroja novietotā "JS Products" BMW markas automašīna, taču tajā atradās vien sporta soma ar drēbēm. Mums zināms, ka todien kratīšanas kokaīna kravas lietā notika vēl citās ar Skrābānu saistītās vietās Aizkrauklē un Rīgā, taču pats firmas īpašnieks aizturēts netika, jo Latviju bija paguvis atstāt jau agrāk. Informāciju Nekā personīga apstiprināja Skrābāna tēvs.

Patlaban Skrābāns nav izsludināts ne Interpola, ne Europola meklēšanā. Viņa firmām policija nav uzlikusi arī nekādu aizliegumu. Tiesībsargi neatklāj, ne to, kas bija kravas pasūtītājs, ne arī to, uz kurieni tā bija jānogādā.