Gadumijā Kurzemē notikuši vairāki asiņaini ģimenes konflikti

© F64 Photo Agency

Pagājušajā nedēļas nogalē Kurzemē ir notikuši vairāki sadzīviski konflikti, tostarp arī ģimenes konflikti. Divos gadījumos Kuldīgā un Liepājā cilvēki guvuši durtas brūces - iespējamās vainīgās personas tika aizturētas un Valsts policijā par notikušo ir uzsākti kriminālprocesi. Savukārt atsevišķos gadījumos, kur ģimenes konfliktu laikā pret cietušo personu tikusi vērsta fiziska un emocionāla vardarbība, ir piemērots policijas lēmums par nošķiršanu.

Pagājušā gada 31.decembrī Valsts policijā saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta par to, ka Kuldīgā, kādā dzīvoklī kopīgas alkohola lietošanas laikā vīrietis, dzimis 1968.gadā, ar nazi ir iedūris vēderā savai dzīvesbiedrei. 1980.gadā dzimusī sieviete ar gūtajām traumām nogādāta medicīnas iestādē, savukārt vīrietis ir aizturēts. Vīrietis jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā.

Savukārt šā gada 1.janvārī Valsts policijā saņemta informācija par to, ka Liepājā, kādā daudzdzīvokļu mājā kopīgas alkohola lietošanas laikā starp savstarpēji pazīstamām personām ir noticis konflikts, kā rezultātā ir sadurts 1977.gadā dzimis vīrietis. Uz aizdomu pamata par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu tika aizturēts 1957.gadā dzimis vīrietis, kurš iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā.

Abos gadījumos par notikušo ir uzsākts kriminālprocess par vidēja smaguma miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat nedēļas nogalē un svētku laikā ir notikuši vairāki ģimenes konflikti, kur pret vienu no iesaistītām pusēm ir vērsta fiziska un emocionāla vardarbība, par ko varētu uzskatīt arī gadījumu Kuldīgā. Ģimenes konflikti nenozīmē tikai konfliktus starp vīriem un sievām. Tāpat konfliktē pieauguši dēli ar savām mātēm, mazdēli ar vecmāmiņām, utt. Lai gan visbiežāk persona, kura rada draudus, ir vīrietis, un parasti tieši vīrieti nošķir no cietušās, tomēr ir bijuši arī daži tiesas lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kur sievieti nošķir no vīrieša.

Valsts policija atgādina, ka policija lēmumu par nošķiršanu var piemērot uz laiku līdz astoņām dienām.

Latvijā

Konkursā uz apvienotā Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) valdes locekļu amatiem ir pieteikušies ļoti spēcīgi kandidāti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) priekšsēdētājs Jānis Siksnis.

Svarīgākais