Astoņi Francijas pilsoņi un viena Itālijas pilsone nelikumīgi šķērso valsts robežu

7. jūlijā, Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes Robežkontroles punkta robežsargi aizturēja astoņus Francijas pilsoņus un vienu Itālijas pilsoni par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu ārpus robežkontroles un robežpārejas punktiem.

Robežnorīkojuma laikā robežsargi pamanīja, ka trīs personas nelikumīgi šķērso valsts robežu virzienā no Baltkrievijas Republikas uz Latvijas Republiku. Netālu no valsts robežas stāvēja 5 apvidus automašīnas ar Francijas reģistrācijas numuriem. Robežsargiem, veicot apkārtnes apsekošanu, tika konstatēti vairāku cilvēku pēdu nospiedumi, kuri ved no Latvijas robežas uz Baltkrievijas robežu, iedziļinās Baltkrievijas Republikas teritorijā apmēram 4 metrus un atgriežas atpakaļ Latvijas Republikā.

Izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka viens Francijas pilsonis neesot šķērsojis valsts robežu, pārējie Francijas pilsoņi un Itālijas pilsone atzinās tīšā nelikumīgā valsts robežas šķērsošanā. Neviena no aizturētajām personām nevarēja uzrādīt speciālās caurlaides, lai varētu likumīgi uzturēties pierobežas joslā.

Aizturētajām personām sastādīti protokoli par administratīvo pārkāpumu pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 194.¹ panta, par uzturēšanos pierobežas joslā bez speciālas caurlaides un valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu.

Valsts robežsardze atgādina, ka saskaņā ar Ministru Kabineta 04.11.2002. noteikumiem Nr. 499 "Latvijas Republikas pierobežas režīma un pierobežas joslas režīma noteikumi" personām valsts pierobežā atļauts uzturēties tikai saņemot speciālās caurlaides (atļaujas). Speciālās caurlaides var saņemt Valsts robežsardzes Galvenajā pārvaldē un visās robežsardzes teritoriālajās pārvaldēs, iesniedzot iesniegumu un nepieciešamos dokumentus.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais