Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Baznīca izpērk pedofilijā apsūdzēto mācītāju

© Valsts Policija

Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) iemaksājusi 5000 latu drošības naudu, lai no apcietinājuma atbrīvotu par pedofiliju apsūdzēto bijušo mācītāju Agri Pāvilu Lēvaldu. Pēc policijas domām, viņš, kā arī bērnu slimnīcas sargs un vēl kāds vīrietis savu dzimumtieksmju apmierināšanai izmantojuši garīgi slimus un bezpalīdzīgus bērnus.

"Ņemot vērā, ka viņam nav ģimenes un ir veselības problēmas, baznīca izmantoja tiesas doto iespēju palīdzēt, lai šim vīrietim izmeklēšanas laikā nebūtu jāatrodas cietumā. Saprotams ir sabiedrības sašutums, taču apsūdzība nav pierādīta. Turklāt baznīca nekādā veidā viņu nepiesedz un neaizstāv. Pārmetumi, ka ziedojumi tiek briesmīgi tērēti, nav korekti. Tā ir ķīlas nauda, kas tiks atdota atpakaļ, par ieguldījumu nav runas," saka LELB Virsvaldes sekretāra pienākumu izpildītājs Guntars Dimants. Viņš norāda, ka par A. P. Lēvalda atjaunošanu darbā baznīca nav domājusi, vispirms jāsagaida tiesas spriedums. G. Dimants atzīst, ka, izpērkot par pedofiliju apsūdzētu cilvēku, baznīca sevi nolikusi zem sitiena, taču rīcību uzskata par pamatotu. "Ja izrādīsies, ka apsūdzība nav pietiekama, lai pierādītu cilvēka vainu, mums būs jāatzīst, ka baidījāmies par to, ko teiks citi. Pārāk bieži mēs domājam, ko teiks citi, un neizdarām daudzas lietas, tāpēc baznīca izvēlējās spert drosmīgu soli," saka G. Dimants.

Centra Dardedze konsultāciju daļas vadītāja Laila Balode Neatkarīgajai stāsta, ka pēdējos gados bērnu skaits, kuri cietuši no pieaugušo seksuālas vardarbības, pieaug.

Tiesu administrācijas statistika liecina, ka pēdējos trijos gados par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, arī pederastiju, izmantojot personas bezpalīdzību, ik gadu notiesāti vidēji 20 cilvēki. Trešdaļa no šiem cilvēkiem saņem nosacītu sodu.

"Tas ir absurds, jo pedofili darbības visbiežāk atkārto, tiesas process viņiem ir kā laba skola, lai nākotnē veiksmīgāk slēptu nozieguma pēdas. Probācijas dienestam tiek uzlikta liela atbildība par šiem cilvēkiem, tieši šobrīd tiek izstrādāta metodika, kā viņus padarīt mazāk bīstamus. Atklāto dzimumnoziegumu skaits palielinās, jo speciālisti – audzinātāji, bērnunamu vadītāji – kļuvuši profesionālāki un spēj saredzēt vardarbības sekas," saka L. Balode. Piemēram, dzimumnoziedznieki ļoti reti izmanto tiešo dzimumaktu, jo tad viņu vainu ir viegli pierādīt. Ir daudz citu veidu, kā apmierināt savas tieksmes, uzsver speciāliste.

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis iepriekš norādījis, ka pret mācītāju un slimnīcas apsargu ir pierādītas deviņas noziegumu epizodes. Tomēr ir atklājušies vēl citi gadījumi, kad abas šīs personas ir nodarbojušās ar pedofiliju, tādēļ izmeklēšana vēl turpinās. Vīrieši izmantojuši savu upuru bezpalīdzīgo stāvokli, pirms seksuālās izmantošanas lielāko daļu cietušo zēnu piedzirdot vai draudot viņiem ar fizisku spēku.