Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Krjačekam daļēji piederošā firma regulāri uzvarējis pašvaldību un valsts iestāžu iepirkumos

© Pixabay

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumu krimināllietā apcietinātajam partijas "Gods kalpot Rīgai" biedram, Rīgas domes varas partiju dāsnam sponsoram Aleksandram Krjačekam daļēji piederošais SIA "Alkom-Trans" pēdējo gadu laikā uzvarējis vairākos desmitos pašvaldību un valsts iestāžu iepirkumos, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Piemēram, laika posmā no 2013.gada līdz 2018.gada novembrim "Alkom-Trans" uzvarējis vairāk nekā 30 dažādos pašvaldību un valsts iestāžu iepirkumos, liecina IUB informācija.

Pārsvarā tie ir iepirkumi par autobusu, midibusu vai mikroautobusu piegādi, vai arī iepirkumi par transportlīdzekļu tehnisko apkopi, diagnostiku, remontu un rezerves daļu piegādi. Iepirkumu summas caurmērā bijušas no dažiem desmitiem tūkstošu eiro līdz aptuveni 100 000 eiro.

Pēc līgumcenas lielākais "Alkom-Trans" pēdējo piecu gadu laikā uzvarētais autobusu piegādes iepirkums bijis par autobusu piegādi SIA "VTU Valmiera" vajadzībām 2014.gada jūlijā par līgumcenu 1,632 miljoni eiro, kā arī par autobusu piegādi Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram, kurā "Alkom-Trans" līgumcenas daļa bija 1,003 miljoni eiro.

Tāpat starp pēdējo piecu gadu laikā "Alkom-Trans" uzvarētajiem lielākajiem iepirkumiem bijusi konvoja transporta piegāde Valsts policijai 2015.gadā par 242 916 eiro, kā arī Iekšlietu ministrijas iestāžu transportlīdzekļu diagnostikas un remonta pakalpojumu iepirkums 2016.gadā, kura līgumcena bija 211 068 eiro.

Tāpat "Alkom-Trans" 2016.gadā kopā ar vairākiem desmitiem citu uzņēmumu uzvarējis divos AS "Sadales tīkls" iepirkumos par speciālās tehnikas piegādi, remontu un rezerves daļu piegādi, kuru līgumcenas bija 1,166 miljoni eiro un 685 000 eiro.

Pēdējos piecos gados autobusus no "Alkom-Trans" iegādājušās Rēzeknes novada pašvaldība, Rēzeknes dome, Kuldīgas novada pašvaldība, Kocēnu novada dome, Priekules novada pašvaldība, Stopiņu novada dome, Mērsraga novada pašvaldība, Neretas novada pašvaldība, Ludzas novada pašvaldība, Burtnieku novada pašvaldība un citas.

Tāpat "Alkom-Trans" uzvarējis Nodrošinājuma valsts aģentūras, Valsts ieņēmumu dienesta, Nodrošinājuma pavēlniecības iepirkumos, Salaspils pašvaldības iestādes "Komunālais dienests", "Rīgas namu pārvaldnieka", kā arī dažu izglītības iestāžu iepirkumos.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem SIA "Alkom-Trans" reģistrēta 1992.gadā. Tās pamatkapitāls ir 112 940 eiro. 60% uzņēmuma kapitāla daļu pieder Krjačekam, bet 40% - Sergejam Ecinam. Viņi abi ir bijuši uzņēmuma īpašnieki jau kopš deviņdesmitajiem gadiem. Pēdējos desmit gados uzņēmuma apgrozījums svārstījies no trim līdz desmit miljoniem eiro gadā, bet peļņa - no dažiem tūkstošiem eiro līdz 0,87 miljoniem eiro gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 5,58 miljoni eiro, peļņa - 0,63 miljoni eiro, bet nodokļos tas nomaksāja ap 1,11 miljoniem eiro.

LETA jau ziņoja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess ir saistīts ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Šajā kriminālprocesā KNAB izmeklē amatpersonu kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Viens no iepirkumiem, saistībā ar kuriem sākts kriminālprocess, ir RS 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkums, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, informēja KNAB. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka šī iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums starp RS un Čehijas uzņēmumu "Škoda Transportation" par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi.

Otrs ir 2013.gada RS rīkots iepirkums par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro. Kā noskaidroja LETA, šajā iepirkumā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Electric", saņemot tiesības piegādāt 125 trolejbusus.

Trešais iepirkums ir 2013.gadā RS veiktā autobusu iegāde par 75 808 297 eiro. Šajā iepirkumā uzvarēja Polijas uzņēmums "Solaris Bus&Coach", un tas paredz Rīgai piegādāt 175 jaunus autobusus, visu piegādi noslēdzot 2019.gadā.

No KNAB skaidrotā izriet, ka kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un RS atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar RS saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas. Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un RS atbildīgām amatpersonām saistībā ar minētajiem trim iepirkumiem.

Apcietinātajam Krjačekam daļēji piederošās SIA "Alkom-Trans" mājaslapā norādīts, ka 2009.gadā uzņēmumam aizsākts jauns virziens sadarbībā ar Čehijas uzņēmumu "Škoda Transportation", proti, sākta aktīva zemo grīdas tramvaju ieviešana Latvijas tirgū. "Alkom-Trans" speciālisti tramvajus apkalpojuši.

Savukārt 2016.gadā RS ar "Škoda Transportation" noslēdza 62,59 miljonus eiro vērtu iepirkumu par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi. 2017.gadā šajā iepirkumā noslēgta papildvienošanās ar citu, apcietinātajam Krjačekam pilnībā piederošo uzņēmumu SIA "Alkom Serviss".

Krjačeku un šajā lietā apcietināto "Škoda Transportation" amatpersonu Vladislavu Kozaku saista vēl kāds uzņēmums - nu jau likvidētais Latvijā reģistrētais SIA "Tram Servis Riga", kurš nodarbojies ar automobiļu apkopi un remontu, liecina informācija "Firmas.lv" dati. Apcietinātais "Škoda Transportation" pārstāvis Kozaks bijis tā valdes priekšsēdētājs, bet kopā ar viņu uzņēmuma valdē strādājusi Elīna Kokina, kura arī tika aizturēta KNAB sāktajā krimināllietā, un Čehijas pilsonis Tadeašs Moravecs. Krjačeka uzņēmumam piederējušas šīs firmas daļas.

"Tram Servis Riga" tika izveidots 2017.gada janvārī, bet likvidēts - 2017.gada decembrī. 51% uzņēmuma piederēja "Škoda Transportation", 35% - Latvijā reģistrētam uzņēmumam "TT Service" un 14% - Krjačeka uzņēmumam "Alkom Serviss".

Iepriekš minētā Kokina no 2017.gada novembra līdz 2018.gada jūnijam ir bijusi valdes locekle SIA "Uranus", kuras vienīgais īpašnieks ir "TT Service". "Uranus" valdes loceklis no 2017.gada jūlija līdz novembrim bijis KNAB sāktajā kriminālprocesā aizturētais Edgars Teterovskis.

Krjačekam piederošais "Alkom Serviss" kopā ar Polijas uzņēmumu "Solaris Bus&Coach" figurē 60 miljonus vērtajā iepirkumā, kuru RS 2016.gadā noslēdza ar vairākiem uzņēmumiem par tiesībām piegādāt transportlīdzekļu rezerves daļas.

IUB mājaslapā nav informācijas par šajā lietā iesaistīto uzņēmumu "Tram Servis Riga", "Tram Serviss", "TT Service" un "Uranus" uzvaru kādā iepirkumā.