Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par 23 dzīvokļu apzagšanu aizturēts vīrietis; lieta nodota kriminālvajāšanas uzsākšanai

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes (VP RRP KrPP) policisti ir aizturējuši vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par 23 dzīvokļu apzagšanu Rīgas mikrorajonos, portālu Nra.lv informēja VP.

Vīrietis bija rīkojies pēc vienotas shēmas, iekļūstot mājokļos pa balkoniem. 11. decembrī policija pabeidza šajā lietā izmeklēšanu un to nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Likumsargi atgādina par izplatītākajām kļūdām, ko pieļauj apzagto mājokļu saimnieki.

VP bija saņēmusi informāciju par virkni zādzību no dzīvokļiem, kas izdarītas laika posmā no 2018. gada jūnija līdz augustam pēc līdzīgas shēmas. Kamēr mājokļu saimnieki nebija mājās, vīrietis ierāpās balkonos, ar speciālu stikla griezēju izgrieza caurumu balkona durvīs, tās attaisīja un iekļuva dzīvokļos. Vīrietis paņēma vērtīgas un viegli aiznesamas mantas, galvenokārt naudu un elektronikas preces, un caur balkonu dzīvokļus atstāja. Noziegumi bija izdarīti Juglā, Teikā un Rīgas centra tuvumā.

Izmeklēšanas laikā tika iegūta operatīvā informācija par personu, kura varētu būt izdarījusi šos noziegumus.

Uzsākto kriminālprocesu izmeklēšanu pārņēma VP RRP KrPP 2. biroja 2. nodaļa. Par zādzībām no dzīvokļiem un mantas bojāšanu uzsāktie procesi tika apvienoti vienā lietvedībā.

Noskaidrojuši aizdomās turētā 1983. gadā dzimušā vīrieša atrašanās vietu, VP RRP KrPP 2. biroja 2. nodaļas policisti sadarbībā ar VP RRP KrPP 2. biroja 4. nodaļas policistiem viņu aizturēja. Jāpiemin, ka aizturētais vīrietis jau iepriekš bija sodīts par zādzībām no mājokļiem un noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Noskaidrots, ka nozagtās mantas vīrietis galvenokārt pārdevis individuāliem uzpircējiem un lombardiem. Daļu no nozagtajām mantām policisti ir atguvuši.

1. decembrī likumsargi pabeidza izmeklēšanu šajā lietā un nodeva kriminālprocesu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Aizturētais vīrietis šobrīd atrodas apcietinājumā, ko viņam kā drošības līdzekli ir piemērojusi tiesa.

Lai pasargātu sevi no mājokļa apzagšanas, VP aicina uzstādīt signalizāciju un dodoties prom, to vienmēr ieslēgt. Arīdzan nevajag atteikt apsardzes darbinieku ierašanos gadījumos, kad sākusi strādāt signalizācija. Dažkārt mājokļu saimnieki domā, ka tā ir viltus trauksme un mājoklī, piemēram, atstāts vaļā logs. Tikai vēlāk izrādījies, ka pa to laiku mājoklī ir paviesojušies zagļi.

Ja mājoklī ierīkota videonovērošana, jārūpējas, lai tās būtu tehniskā kārtībā un vienmēr darbotos. Savukārt seifs ir jāpieskrūvē pie sienas vai grīdas. Ar speciālo līmi piestiprinātu seifu, kas nav pieskrūvēts, garnadži ātri noraus. Arī ikdienā seifā jāglabā vērtīgās mantas, atgādina likumsargi.

Vienmēr jāaizslēdz durvis un nedrīkst turēt vērtīgās mantas priekšnamā. Garnadži mēdz pārbaudīt, kuras durvis nav aizslēgtas un šos mājokļus “apciemot”, kamēr saimnieki guļ.

Pamanot aizdomīgas personas ložņājot gar savu vai kaimiņa mājokli, likumsargi iesaka nekavējoties zvanīt VP pa tālruņa numuru 110.