Rīgā izdodas aizturēt divus lietuviešu telefonkrāpniekus

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) kriminālpolicistiem vakar Rīgā izdevies aizturēt divus gados jaunus Lietuvas pilsoņus, kuri, izmantojot aptuveni 60 gadus vecas sievietes lētticību, ar telefona starpniecību bija izkrāpuši no viņas 300 latus un zelta ķēdīti.

Kā aģentūru LETA informēja VP RRP preses pārstāve Sigita Pildava, vakar policija turpināja saņemt informāciju no iedzīvotājiem, kuriem zvanījuši tā dēvētie lietuviešu telefonkrāpnieki.

Mēģinot apturēt minētās krāpnieciskās darbības, policija vakar Rīgā, Brīvības ielā, "uz karstām pēdām" aizturēja divus Lietuvas pilsoņus no Panevēžas apgabala. Viņi bija atbraukuši no kaimiņzemes ar autobusu, lai saņemtu no konkrētās sievietes izkrāpto naudu - 300 latus -, kā arī zelta ķēdīti.

Kā pastāstīja Pildava, šoreiz cietušajai krāpnieki bija zvanījuši un iestāstījuši, ka kāds no viņas radiniekiem izraisījis negadījumu, tāpēc vajag samaksāt, lai nebūtu nepatikšanu. Sievietei pašai naudas nav bijis, taču viņa to aizņēmusies no dažādiem cilvēkiem un krāpniekiem atdevusi vēl arī ķēdīti.

Policija pieļauj, ka aizturētās personas gan nebūs pēdējās. Likumsargi aicina iedzīvotājus brīdināt savus vecākus un vecvecākus par krāpšanas gadījumiem, kad no Lietuvā reģistrētiem telefona numuriem tiek saņemti zvani ar aicinājumiem maksāt lielas naudas summas, lai izpestītu radiniekus no nepatikšanām.

Šādos gadījumos parasti cietušo lomā nonāk gados veci cilvēki, kas vairs nav sabiedriski aktīvi, kuri neskatās televizoru, neklausās radio, nelieto internetu un nelasa presi. Tieši tāpēc policija rosina bērnus un mazbērnus izstāstīt saviem vecākiem un vecvecākiem par telefonkrāpnieku aktivitātēm.

Aizvadītajās diennaktīs iedzīvotāji turpinājuši ziņot policijai par telefonkrāpnieku uzdarbošanos. Piemēram, pirms pāris dienām kādai 85 gadus vecai sievietei šādā veidā izkrāpti 1000 lati un vēl 400 eiro, bet kādai citai kundzei - 1100 lati.

Metodes, kādas izmanto krāpnieki, ir ļoti dažādas. Citkārt pat viņi mēģina tēlot tuvinieku balsis, klausulē raudāt u.tml., sacīja Pildava.

Kā ziņots, jūnija vidū policijai jau izdevās aizturēt vienu Lietuvas pilsoni, kurš bija iesaistīts tā dēvētajās telefonkrāpšanās, kad sirmgalvjiem izkrāptas lielas naudas summas par it kā viņu radinieku izpestīšanu no dažādām nepatikšanām.

Aizturētais bija tā dēvētā torpēda jeb kurjers, kas atrodas Rīgā un ir naudas saņēmējs, bet zvanīts tiek no Lietuvas un pat Īrijas. Aizturētais bija 1992.gadā dzimis puisis, kurš Lietuvā mācās kādā profesionālās izglītības iestādē.

Toreiz jaunais vīrietis tika aizturēts Āgenskalnā, Rododendru ielā, tūlīt pēc naudas saņemšanas.

Policija pieļauj, ka galvaspilsētā varētu atrasties vēl kāda "torpēda", tādēļ aicina cilvēkus būt uzmanīgiem un par katru šādu gadījumu nekavējoties ziņot policijai.

Kā ziņots, Rīgā jau vairākus mēnešus uzdarbojas lietuviešu krāpnieki, kuri cenšas izkrāpt naudu no cilvēkiem, apgalvojot, ka viņu radinieki it kā nokļuvuši kādā ķezā. Krāpnieki ir nedaudz mainījuši savu taktiku. Tagad jau zvani saņemti ne tikai no tālruņa numuriem ar Lietuvas kodiem, bet arī ar Īrijas kodu, kas šajā krāpšanas veidā ir jauninājums.

Tāpat krāpnieki sākuši stāstīt jaunus izdomātus stāstus, ar kuriem no sirmgalvjiem izvilināt naudu. Ja iepriekš krāpnieki parasti stāstīja, ka sirmgalvju radinieki iekūlušies avārijās vai kādam nodarījuši miesas bojājumus, tad tagad tiekot apgalvots, ka radiniekiem nekavējoties jāatmaksā parādi.

Krāpnieki arī sākuši izdomāt stāstus par radinieku veselības problēmām, piemēram, zvanītājs vaicā, vai sirmgalvja radinieks atrodas Īrijā. Saņemot apstiprinošu atbildi, tiek stāstīts, ka veselības problēmu dēļ radinieks ievietots slimnīcā, bet apdrošināšanas viņam neesot, tādēļ nepieciešama nauda viņa ārstēšanai.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais