Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

"Atvasinātas publiskas personas" darbinieku un 2 Lietuvas pilsoņus apsūdz 832 418 eiro izkrāpšanā

© Pixabay

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par 832 418 eiro izkrāpšanu no valsts budžeta lūdzis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret kādu "atvasinātas publiskas personas" darbinieku un diviem Lietuvas pilsoņiem.

Valsts pārvaldes iekārtas likumā teikts, ka atvasināta publiska persona ir pašvaldība vai cita ar likumu vai uz likuma pamata izveidota publiska persona, kurai ar likumu piešķirta sava autonoma kompetence, kas ietver arī sava budžeta veidošanu un apstiprināšanu.

Birojā aģentūrai LETA nekomentēja, kādu struktūru pārstāvējis aizdomās turētais darbinieks.

Trijotnei ierosināts uzrādīt apsūdzību pēc Krimināllikuma panta par krāpšanu lielā apmērā. Izmeklēšanā noskaidrojies, ka 2011.gadā darbinieks, ieņemot amatu atvasinātā publiskas personas iestādē, ieguva informāciju par iepirkumu. Tad darbinieks noskaidrojis uzņēmumu, kas var nodrošināt iepirkuma priekšmeta piegādi, kā arī veica saraksti ar uzņēmumu, noskaidrojot iespējamās izmaksas. Uzņēmums KNAB infografikā nosaukts par "SZ".

Vēlāk Latvijas iestādes darbinieks un abi Lietuvas pilsoņi esot akceptējuši apvienošanos noziedzīgā grupējumā. Kopīgi izplānots, ka viens no Lietuvas pilsoņiem izmantos čaulas kompāniju, lai piedalītos iestādes iepirkumā ar sadārdzinātu piedāvājumu, kuram kā apakšuzņēumums tiks piesaistīts "SZ".

Darbinieks pārliecinājis SZ pārstāvi piedalīties iepirkumā sadarbībā ar Lietuvas pilsoņa "čaulas" kompāniju.

Tāpat KNAB uzskata, ka trijotne kontrolējusi iepirkuma dokumentācijas sagatavošanu un iesniegšanu iestādē, kā arī darījumu dokumentus un naudas plūsmu.

Vēlāk "čaulas" kompānija un "SZ" parakstījuši līgumu par preces tirdzniecību un piegādi. Lietuvas pilsoņa izmantotā čaulas kompānija saņēmusi iestādes iepirkumu un piegādājusi preci, kā rezultātā trijotne no valsts budžeta izkrāpusi 219 737 eiro.

Krāpšana notikusi arī par 2012.gada iepirkumu. Arī šajā gadījumā trijotne izplānojusi, ka viens no Lietuvas pilsoņiem izmantos "čaulas" kompāniju, lai piedalītos iepirkumā ar sadārdzinātu piedāvājumu, kuram kā apakšuzņēmums tiks piesaistīts "SZ".

Trijotne kontrolējusi iepirkuma dokumentācijas sagatavošanu iesniegšanai iestādē no "čaulas" kompānijas un viena no lietuvieša pārstāvētā uzņēmuma, kā arī darījumu dokumentus un naudas plūsmu.

Vēlāk lietuvieša kontrolētais uzņēmums saņēma iepirkumu un piegādājis preci, kā rezultātā trijotne no valsts budžeta izkrāpusi 612 681 eiro.