Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Krimināllietas galvenais tiesnesis: Zolitūdes lieta netiek vilcināta

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Tiesnesis Erlens Ernstsons, kura vadībā Zemgales priekšpilsētas tiesā skata Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, nepiekrīt uzskatam, ka tiesvedības process būtu lēns un, ka apsūdzētie apzināti to vilcinot. Tā Ernstons atzina, piedaloties LTV raidījumā “Zolitūdes traģēdija. Piecus gadus pēc”, kurā tika diskutēts par to, kas mainījies sabiedrības apziņā un būvniecības nozarē piecus gadus pēc traģēdijas.

Ernstsons atkārtoti uzsvēra, ka tiesas galvenā funkcija ir spriest taisnīgu tiesu, ievērojot Kriminālprocesa likumā noteikto kārtību un izpildot visas procesuālās darbības. Tiesnesis norādīja, ka pārmest tiesai lēnumu ir nevietā, jo Zolitūdes traģēdijas lieta ir apjomīga, juridiski sarežģīta un komplicēta. “Pašlaik šis tiesvedības process ir adekvāts ilguma ziņā. Protams, ir ļoti labi saprotamas cietušo un sabiedrības intereses šajā situācijā, bet, no otras puses, ir jāsaprot, ka lietas iztiesāšanas ātrums nedrīkst būt pašmērķis, jo efektīvas tiesas darbs ir kvalitatīvs darbs,” viņš uzsvēra.

Šobrīd krimināllietas apjoms ir 110 sējumi un tam klāt vēl nāk lietiskie pierādījumi un milzīgs skaits dokumentu, kas atsevišķi jāvērtē un tas, attiecīgi, ietekmē kopējo kriminālprocesa virzību. Tiesnesis Ernstsons arī norādīja, ka Kriminālprocesa virzības gaita ir nodrošināta, ievērojot tiesas sēdes atlikšanas un tiesas pārtraukumu pasludināšanas objektīvos iemeslus, piemēram, kā apsūdzēto aizstāvju, tā arī atsevišķas pašu tiesnešu darbnespējas lapas. Viņaprāt, procesa dalībnieki tiesības nenākt uz tiesas sēdēm neizmanto ļaunprātīgi. Ernstsons LTV raidījumā arī uzslavēja tos procesa dalībniekus - gan aizstāvjus, gan apsūdzētos, kuri cenšas un nāk uz visām tiesas sēdēm. Tiesnesis arī izteica pateicību saviem kolēģiem citās Latvijas tiesās, jo viņi respektē Zolitūdes krimināllietas iztiesāšanas grafiku un pielāgojas tam, skatot savas nozīmētās lietas, kurās kā aizstāvji piedalās advokāti, kuri pārstāv apsūdzētos Zolitūdes traģēdijas iztiesāšanā.

Joprojām neviens apsūdzētais savu vainu nav atzinis, bet traģēdijas skartie arvien gaida taisnīgus spriedumus un morālu mierinājumu. LTV diskusijā “Zolitūde. Piecus gadus pēc” līdzās traģēdijas upuru tuviniekiem un cietušajiem būs arī glābēji un mediķi, kuri pirms pieciem gadiem pirmie devās uz notikuma vietu. Tāpat par to, kas piecu gadu laikā pavirzījies uz priekšu tiesas darbos, diskutēs krimināllietas vadošais tiesnesis Erlens Ernstsons un abu pušu advokāti, savu viedokli paudīs arī Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un būvniecības jomas eksperti. Par to, kā pēc traģēdijas tika izprasts politiskās atbildības jēdziens, diskutēs politologs Ivars Ījabs, ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta un arhibīskaps Jānis Vanags. Diskusiju vadīs Jānis Geste un Laura Vonda.