Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tiesai nodod tā saucamo "naudas mūļu lietu"

© Pixabay

31.oktobrī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis kriminālprocesu, kurā pie atbildības saukta persona par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās un par nepatiesu ziņu sniegšanu kredītiestādei.

Proti persona piekrita, ka uz viņa vārda atvērtajā kontā tiks ieskaitīta noziedzīgi iegūta nauda. Daļu no naudas persona izņēma no konta skaidrā naudā, savukārt daļu pārskaitīja uz citiem sev piederošiem kontiem un arī izņēma skaidrā naudā, ieturot sev atlīdzību vismaz 500 EUR apmērā, bet lielāko daļu nodeva citai personai (tā saucamā “naudas mūļu lieta”). Tāpat persona saukta pie atbildības arī par to, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas īstenošanai trīs bankās atvēra kontus, un pie kontu atvēršanas kredītiestādei sniedza apzināti nepatiesas ziņas.

Apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 195.panta otrās daļas un 195 1.panta pirmās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Zemgales rajona tiesai (Jelgavā).

Prokuratūra vērš uzmanību, ka atverot bankas kontu vai uzņēmumu uz sava vārda pēc trešās personas lūguma, un tās turpmākas pārvaldīšanas nodošana trešajai personai, ir noziegums par kuru paredzēta kriminālatbildība. Veicot “naudas mūļa” darbības, personu var saukt pie atbildības. Par šādu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, paredzēts naudas sods, mantas konfiskācija un brīvības atņemšana pat līdz divpadsmit gadiem.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.