Gada laikā likvidēti 16 uzņēmumi, kuri nodarbojušies ar naudas atmazgāšanu

© Emīls Desjatņikovs, F64 Photo Agency

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas pārvalde gada laikā aizdomīgu darījumu dēļ likvidējusi 16 uzņēmumus, ceturtdien žurnālistiem sacīja VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas pārvaldes direktore Agnese Rudzīte.

Kopumā kopš 2017.gada septembra saņemti 2177 ziņojumi, kuros iekļauta informācija par 22 274 darījumiem. Veikti 388 kontroles pasākumi un auditi.

Rudzīte informēja, ka veikto pasākumu rezultātā 136 nodokļu maksātājiem ir apturēta saimnieciskā darbība, 41 nodokļu maksātājam izbeigta saimnieciskā darbība, likvidēti 16 uzņēmumi, bet 153 nodokļu maksātāji izslēgti no nodokļu maksātāju reģistra.

Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas pārvalde patlaban jau ir veikusi 199 klātienes pārbaudes, kurās pieņemti 12 lēmumi. Šogad kopumā plānotas 243 klātienes un 150 neklātienes pārbaudes, bet 2019.gadā plānotas 1000 klātienes un 1000 neklātienes pārbaudes.

Rudzīte norādīja, ka trīs gadu laikā plānots ar pārbaudēm aptvert vismaz 10% no uzraugāmajiem likuma subjektiem jeb aptuveni 3000 uzņēmumus.

Rudzīte stāstīja, ka patlaban 25% pārbaužu tiek konstatēti pārkāpumi, patlaban pārvalde strādā ar 20 naudas atmazgāšanas gadījumiem. "No pieņemtajiem lēmumiem līdz šim neviens nav apstrīdēts un tiek maksātas soda naudas. Lielākā daļa pārkāpumu tiek konstatēta grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmumos," skaidroja Rudzīte.

Viņa piebilda, ka patlaban grāmatveži jau sākuši apzināties, ka viņiem ir pienākums ziņot par aizdomīgiem darījumiem. "Kopā ar grāmatvežiem esam arī nonākuši pie secinājuma, ka šo nozari būtu nepieciešams licenzēt," sacīja Rudzīte.

VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas pārvaldei ir 19 664 uzraugāmie subjekti, no tiem 36,8% ir grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēji, 23,8% ir juridisko pakalpojumu sniedzēji, bet 13,2% ir nodokļu konsultanti.

Pagājušā gada septembrī izveidotās VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas pārvaldes pamatfunkcijas ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskam pakļauto personu identifikācija un reģistrācija, risku analīze, klātienes un neklātienes pārbaudes, izglītošana un sadarbība ar starptautiskajām institūcijām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.