Arodbiedrība lūdz nodrošināt policistu klātbūtni pēc iespējas vairāk biļešu kontroles reidos

Arodbiedrība "LABA" šodien nosūtījusi RP SIA "Rīgas satiksme” valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam lūgumu sadarbībā ar Valsts policiju nodrošināt policistu klātbūtni pēc iespējas vairāk biļešu kontroles reidos.

Uzņēmuma darbiniekus pārstāvošā arodbiedrība pieņēmusi šādu lēmumu, jo arodbiedrības biedri regulāri informē arodbiedrību par fizisku un psiholoģisku vardarbību, no kuras viņi cieš, pildot savus amata pienākumus.

"Visbiežāk kontrolieri tiek grūstīti, nereti saņem dunkas un sitienus pa dažādām ķermeņa daļām, arī pa galvu. No fiziskiem aizskārumiem ir cietuši gan Kontroles daļā strādājošie vīrieši, gan sievietes. Kontrolieri ir tikuši gan sadurti, gan sakosti, gan ārstējuši roku un žokļu kaulu lūzumus. Tāpat visai pierasta lieta ir kontrolieru apsaukāšana, rupju un necenzētu vārdu lietošana, atbildot uz kontrolieru lūgumu uzrādīt braukšanas dokumentu vai aicinājumu izkāpt no transporta līdzekļa, lai samaksātu sodu,"norāda arodbiedrības priekšsēdētāja V.Sprugaine.

Tā kā nesenā uzbrukumā kontrolierim izmantots pat šaujamierocis, arodbiedrība uzskata, ka, lai pasargātu uzņēmuma darbinieku un konfliktsituācijās klātesošo pasažieru veselību un dzīvību, ir nepieciešams palielināt biļešu kontroles reidu skaitu, kuros piedalās Valsts policijas pārstāvji.

"Kontekstā ar biļešu cenu nemitīgo kāpumu, pasažieru maksātspējas pasliktināšanos, kā arī pēdējā laikā publiskajā telpā tendenciozi atainotajām kontrolieru un pasažieru konfliktsituācijām, šobrīd ir izveidojusies situācija, kurā bieži sabiedrība pret personām, kas nevēlās maksāt par saņemto pakalpojumu – braucienu – izturas iecietīgāk, nekā pret kontrolieriem. Bezbiļetnieku vietā par braucienu netiešā veidā samaksā tie pasažieri, kuri biļetes iegādājušies. Ikviens sabiedriskā transporta pasažieris var dien dienā pavērot, cik daudzi cilvēki, iekāpjot sabiedriskajā transportā nepērk biļeti pie vadītāja, kā arī nevalidē e-talonu, taču neviens šiem cilvēkiem neaizrāda, kamēr kontrolieri ir spiesti uzklausīt visdažādākās replikas,” uzsver V.Sprugaine.

Arodbiedrība ir lūgusi RP SIA „Rīgas satiksme” vadītāju arī sniegt informāciju, cik kontrolieri ir cietuši un kādas traumas guvuši pasažieru uzbrukumos 2009. gadā un šī gada pirmajā pusgadā. Tāpat arodbiedrība ir aicinājusi uzņēmumu sadarbībā ar arodbiedrību izstrādāt un īstenot sociālu kampaņu kontrolieru tēla uzlabošanai un sabiedrības uzmanības pievēršanai bezbiļetnieku jautājumam.

Svarīgākais