Policija spraigā operācijā aiztur profesionālu lietuviešu auto zagli

© Valsts Policija

Īstenojot vērienīgu un ilgi plānotu aizturēšanas operāciju, 17. jūnija naktī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki starp Rīgu un Vecumniekiem aizturēja profesionālu automašīnu zagli no Lietuvas. Viņš tiek turēts aizdomās par vairāku ekskluzīvu un dārgu automašīnu zādzībām. Aizturēšanas laikā policijai nācās pielietot gan speciālos līdzekļus, gan šaujamieročus.

Jau iepriekš Rīgā reģionā bija reģistrētas vairākas jaunu un dārgu automašīnu zādzības, kas izdarītas nakts laikā. Izmeklējot šīs zādzības, tika pieļauts, ka visas varētu būt saistītas un iespējams tās pastrādā augsti organizētās noziedzības pārstāvji, kas darbojas ļoti profesionāli, bezkaunīgi un brīžiem pārgalvīgi, nra.lv informēja Rīgas reģiona policijas pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora Vecākais speciālists Toms Sadovskis.

Rīgas reģiona kriminālpolicijas pārvaldes 2. biroja 3. nodaļas darbinieki, veicot izmeklēšanu noskaidroja, ka zagļi zādzību izdarīšanas vietā ierodas ar vairākām zagļiem piederošām, ļoti labiem un jaudīgiem dzinējiem aprīkotām automašīnām, tajā skaitā BMW M5, kurām parasti tiek piestiprināti zagti vai viltoti numuri. Pēc tam šīs automašīnas zagļi izmanto, lai eskortētu nozagtās mašīnas līdz Lietuvai, kur tās realizē. Pa Latvijas autoceļiem šie noziedznieki ar savām rūpīgi sargātajām „darba” automašīnām dažkārt pārvietojās pat ar ātrumu 150 līdz 200 kilometriem stundā.

Šādā veidā Rīgas reģionā tika nozagtas vairākas automašīnas tai skaitā BMW 730, Toyota Land Cruiser un Toyota Avensis. Visas zagtās automašīnas bija jaunas un zādzības norisinājās ātri un profesionāli. Kriminālpolicija rūpīgi strādāja pie profesionālo zagļu aizturēšanas operācijas plāna, kopā ar VP Rīgas reģiona Ceļu policiju, Speciālo uzdevumu bataljonu „Alfa” un kinologu nodaļu.

17. jūnija naktī, operācijas laikā tika konstatētas divas BMW markas automašīnas, kas lielā ātrumā pārvietojās Vecumnieku virzienā no Rīgas. Viena no automašīnām – BMW 730 - tikko bija nozagta pie Lidostas Rīgā.

Abi automašīnu vadītāji nepakļāvās policijas darbinieku prasībām apstāties un veica bēgšanas manevrus, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus un apdraudot citu ceļu satiksmes dalībnieku, tai skaitā policijas darbinieku, drošību un veselību. Tomēr abas automašīnas, gan nozagtā, gan pavadošā tika aizturētas. Aizturēšanas laikā tika pielietoti speciāli līdzekļi autotransporta apturēšanai, kā arī šaujamieroči. Vienam – zagtam automašīnas pārdzinējam, - izdevās aizbēgt, pametot automašīnu un ieskrienot mežā. Neskatoties uz dienesta suņa ilgo sekošanu pa bēgļa pēdām, kādā purvā suns pazaudēja noziedznieka pēdas. Šobrīd aizbēgušais tiek meklēts.

Savukārt aizturētais ir Lietuvas 1978. gadā dzimis Lietuvas pilsonis, vīrietis, kurš tiek uzskatīts par pašu automašīnas zagli. Zināms, ka aizturētais lietuvietis agrāk arī Lietuvas policijas redzeslokā nonācis saistībā ar aizdomām par automašīnu zādzībām. Jāpiebilst, ka tik augta līmeņa automašīnu zagļa aizturēšana kopā ar viņa tā dēvēto „darba” mašīnu, kurā ir arī viss zādzībām paredzētais aprīkojums, ir ievērojams policijas panākums. Daudz biežāk tiek aizturētas zagtās automašīnas un cilvēks, kurš tās pārdzen no zādzību vietas līdz realizācijas vietai.

Policija atsavināja arī tajā pašā dienā nozagto automobili BMW 730 un noziedzniekiem piederošo BMW M5, kas, kā vēlāk noskaidrots, ir meklēšanā Vācijā kā zagts jau kopš 2007. gada. Aizdomās par automašīnu zādzībām aizturētajam lietuvietim Jau nākamajā dienā pēc aizturēšanas piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Izmeklēšana turpinās un tiek skaidrota arī citu Rīgas reģionā notikušo automašīnu zādzību iespējamā saistība ar kaimiņvalsts zagļiem. Jāpiebilst, ka pēc šīs aizturēšanas Rīgā šādas klases automašīnu zādzības vairs nav notikušas.

Latvijā

Tiesībsarga ieskatā Jelgavas novada domes deputāti izrādījuši nenopietnu attieksmi, vienaldzību un mazdūšību, norobežojoties no bijušā domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa komunikācijas un uzvedības vērtēšanas atbilstoši deputātu ētikas normām, aizbildinoties ar interešu konfliktu.