Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par sievas slepkavību notiesātais Ivanovs no Latvijas vēlas piedzīt 54 miljonus eiro

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Par dalību savas sievas Ellas Ivanovas slepkavībā notiesātais uzņēmējs Igors Ivanovs Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) no Latvijas vēlas piedzīt 54 000 000 eiro, uzskatot, ka viņš ir notiesāts bez vainas, šodien notikušajā preses konferencē pastāstīja Ivanovs.

Viņš norādīja, ka minēto summu veido peļņa, ko viņš zaudēja, atrodoties ieslodzījumā. Ivanovs uzsvēra, ka lietā jau notikusi viena sēde, kuras laikā no Latvijas puses izprasīti operatīvie materiāli, kas noveda pie viņa notiesāšanas. Preses konferences laikā Ivanovs vairākkārtīgi atsaucās uz šiem materiāliem kā montētiem.

Tāpat Ivanovs uzsvēra, ka viņa sievas Ellas nāve esot bijusi saistīta ar uzņēmēju Genadiju Bondariku, kurš īsi pirms tam esot vēlējies iegādāties Ellai Ivanovai piederošos 15% "Arēnas Rīga" akciju, par tām piedāvājot piecus miljonus eiro.

Uzņēmējs arī norādīja, ka, atrodoties ieslodzījumā, pret viņu tika īstenoti pieci slepkavības mēģinājumi. Ivanovs uzsvēra, ka vienā no šīm lietām tika notiesāta Rīgas Centrālcietuma amatpersona Tatjana Smoļakova, un minēja, ka viņai par šo slepkavības mēģinājumu piedāvāti 200 000 eiro.

Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Ivanovs atsaucās arī uz sava bijušā biznesa partnera Roberta Karstena nāvi, norādot, ka Karstenam bija paredzēts liecināt krimināllietā, kurā Ivanovs atzīts par cietušo. Uzņēmēja ieskatā arī šī nāve bija saistīta ar Bondariku.

Jau vēstīts, ka Ivanovs nolēma sarīkot preses konferenci, jo uzskata, ka viņa bijušie biznesa partneri nelikumīgi atsavinājuši viņam un viņa mirušajai sievai piederošās kapitāla daļas "Arēnā Rīga", kas patlaban pastarpināti pilnībā pieder AS "Latvijas Gāze" līdzīpašniekam Jurim Savickim. Par "Arēnas Rīga" pārņemšanu viņš rosinājis sākt kriminālprocesu, taču tas ticis izbeigts.

Kriminālprocess bija uzsākts, pamatojoties uz Ivanova iesniegumu par iespējamu krāpšanas un dokumentu viltošanas faktu. Ivanova ieskatā, laikā, kad viņam bija "ierobežota brīvība", viņa bijušie biznesa partneri nelikumīgi atsavinājuši viņam un viņa mirušajai sievai piederošās kapitāla daļas "Arēnā Rīga", teikts presei izplatītajā Ivanova paziņojumā. Šī gada 1.oktobrī Valsts policija (VP) ir pieņēmusi lēmumu par kriminālprocesa, kurā viņš ir atzīts par cietušo, izbeigšanu.

"Esmu pārliecināts, ka krimināllieta, kurā tiku notiesāts, bija sākums noziedzīgai shēmai, kura noslēgusies ar "Arēnas Rīga" kriminālprocesa izbeigšanu. Minēto policijas lēmumu esmu pārsūdzējis. Papildus jau minētajām darbībām, esmu vērsies ECT, lai panāktu godīgu tiesu lietā, kurā nevainīgi esmu notiesāts un jau izcietis sodu," pauda Ivanovs.

Pieteikumā ECT apgalvots, ka 2008.gada maijā un aprīlī, kad Ivanovs jau bija apcietinājumā, pie viņa ieradās policists, kuram, Ivanovam nezinot, esot bijis dots uzdevums mēģināt uzņēmēju piekukuļot, tādējādi panākot no viņa atzīšanos. Abi tikās trīs reizes un visas sarunas esot ierakstītas. Balstoties uz sarunu ierakstiem, Rīgas apgabaltiesa 2009.gadā nosprieda, ka Ivanovs ir pamudinājis Vitāliju Memedovu organizēt slepkavību, kā arī to, ka Ludvigs Antonovs bija slepkavības izpildītājs. Ivanovs ECT vērsies lūdzot atzīt, ka izmeklēšanas laikā iegūtās sarunas ir iegūtas pretlikumīgi un pārkāpa viņa tiesības uz klusēšanu un sevis neinkriminēšanu.

Jau ziņots, ka Augstākā tiesa uzņēmējas Ellas Ivanovas slepkavības krimināllietā apsūdzētajam nelaiķes vīram Ivanovam piesprieda brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem, Ludvigam Antonovam - 14 gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu. Savukārt Vitālijam Mamedovam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un sešiem mēnešiem. Gan Ivanovam, gan Antonovam, gan Mamedovam saskaņā ar tiesas lēmumu noteikta arī policijas kontrole uz trim gadiem.

Ivanova savas privātmājas pagalmā Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedkalnē tika nošauta naktī uz 2008.gada 7.janvāri. Prokuratūra vēlāk cēla apsūdzības četriem vīriešiem - nelaiķes vīram Ivanovam, Antonovam, Mamedovam un Asifam Handžanovam, kurš tika attaisnots.

Prokuratūras ieskatā ideja nogalināt savu sievu radusies Ivanovam, noziegumu izplānojis Mamedovs, bet izpildījis Antonovs, savukārt Handžanovs šo slepkavību atbalstījis, ar automašīnu aizvedot Antonovu uz nozieguma vietu. Neviens no apsūdzētajiem neatzina savu līdzdalību Ivanovas slepkavībā.