KNAB: Arhīva darbinieki no valsts izkrāpuši 73 tūkstošus latu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis prokuratūrai 2009.gada jūlijā uzsāktā kriminālprocesa materiālus, ierosinot saukt pie kriminālatbildības divas Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva amatpersonas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar vairāku personu fiktīvu nodarbināšanu un šo darbinieku atalgojumam paredzēto finanšu līdzekļu piesavināšanos.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka abas arhīva amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli un kādas trešās personas atbalstu, ar mērķi prettiesiski iegūt arhīva darbinieku atalgojumam piešķirtos finanšu līdzekļus pieņēmušas darbā no paziņu un radinieku vidus 13 personas, kuras faktiski nav veikušas savus darba pienākumus arhīvā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka kopumā aizdomās turētās divas amatpersonas un privātpersona piesavinājušās 41 339 latus no arhīva darbinieku darba samaksai paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

Kriminālprocesa ietvaros veiktās grāmatvedības revīzijas rezultātā tika konstatēts, ka laika posmā no 2003. līdz 2009.gadam 13 fiktīvi nodarbināto personu atalgojumam (algas, prēmijas, piemaksas, nodokļi) ir iztērēti kopumā 73 000 latu no arhīvam piešķirtajiem finanšu līdzekļiem.

Tāpat grāmatvedības revīzijas gaitā tika noskaidrots, ka laika posmā no 2006. līdz 2009.gadam no arhīvam piešķirtajiem finanšu līdzekļiem 4 650 lati ir nepamatoti pārskaitīti ar amatpersonas radinieku saistītajai firmai par fiktīvi sniegtajiem juridiskajiem pakalpojumiem.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret divām arhīva amatpersonām par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, savukārt pret amatpersonas radinieku – par tās atbalstīšanu.

Aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, t.sk. amatpersonām – aizliegums ieņemt noteiktus amatus.

Latvijā

Jaunākie dati par Latvijā veiktajiem noziegumiem liecina, ka strauji pieaug sīko zādzību skaits: 2021. gadā tādu bija 6519, bet 2023. gadā - jau 9422. "Interesanti, ka vienlaikus samazinās zādzības lielos apjomos un/vai grupās: 2021. gadā to bija 4499, bet 2023. gadā - 4046. Tiesa, izmaiņas nav tik straujas, 11% - ja runā precīzi," skaidro apsardzes uzņēmuma "Apsardzes alianse" valdes loceklis Romāns Vorslavs.

Svarīgākais