Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Reperim – melu producentam apsūdzība huligānismā

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ar mūziķa karjeru nekas dižs Nikam Endziņam (zināms arī kā reperis Neids) neizdevās. Taču arī sekojošajai meļa karjerai vismaz uz laiku ir pielikts punkts. Apgabaltiesa viltus ziņu ražotāju patur apcietinājumā, un gan jau vēl vairākus mēnešu cietumā viņam nāksies pasēdēt – par huligānismu.

N. Endziņš, jāatgādina, ir tas komunikācijas novators, kurš publikas piesaistīšanai savos portālos apzināti publicēja melīgas ziņas.

Melu portāli bija vairāki, šobrīd tie visi ir slēgti - acīmredzot ar policijas sankciju, un ziņas, kuru dēļ N. Endziņš sēž cietumā, var izlasīt tikai īpašā interneta agregātā, kas saglabā teju visu tīmekļa publisko resursu vēsturi.

Skandalozākā no tām bija par lielveikala Alfa sabrukšanu. Iespējams, skandālam sākoties, Alfa tika pārdēvēta par Alffu, bet, protams, lielākā daļa lietotāju dubulto f nemaz nepamanīja. Dalījās tālāk tāpat kā ar citiem N. Endziņa producētajiem meliem. Darbā viņš bija pieņēmis melu sacerētājus, no kuriem viens ir atmaskots, bet, būdams nepilngadīgs, vismaz izmeklēšanas laikā atstāts uz brīvām kājām. Policija abu darboņu īstenoto shēmu apraksta šādi:

«Personu grupa bija apzināti publicējusi nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi, kurā it kā gājuši bojā bērni, un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju. Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personu grupa saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita.»

Melu portāli bija vairāki, šobrīd tie visi ir slēgti - acīmredzot ar policijas sankciju, un ziņas, kuru dēļ N. Endziņš sēž cietumā, var izlasīt tikai īpašā interneta agregātā, kas saglabā teju visu tīmekļa publisko resursu vēsturi. Piemēram, portāls redzams.net pēdējo reizi saglabāts 27. augustā. Todien lasītākās ziņas bija šādas: Sākoties jaunajam mācību gadam, katrs skolnieks saņems 300 eiro katru mēnesi. 93,1 tūkstotis skatījumu. Melīgā vēsts par bērnu popstāra Džastina Bībera pāragro nāvi līdz portāla slēgšanai savāca 147,7 tūkstošus skatījumu. Vēl cilvēkus vai robotus ieinteresēja melu vēsts par nākamgad ieviešamo obligāto militāro dienestu visiem iedzīvotājiem, izņemot sievietes pēc 46 gadiem. 121,5 tūkstoši skatījumu. Savukārt vēsts par mūziķa Neida iekļūšanu smagā autoavārijā interesēja tikai nieka 730 lietotāju. Vienā no savām dziesmiņām neveiksmīgais reperis pamācoši dzied: «Ko tu vari prasīt no dzīves, ja tu melot vien proti.» Tagad viņš ir aiz restēm, un dzīve tieslietu sistēmas personā patiešām ir pret viņu neatsaucīga.

Pirms pāris nedēļām N. Endziņš prasīja mainīt piemēroto drošības līdzekli, taču apgabaltiesa to atstāja negrozītu. Tiesas un policijas apsvērumi netiek publiskoti, jo drošības līdzekļi tiek skatīti slēgtās tiesas sēdēs.

Gaidāmajā tiesas prāvā, ja vien lieta netiks izbeigta, piemēram, uz vienošanās pamata, interesantākais jautājums būs nozieguma kvalifikācija un tās pamatojums. To Neatkarīgajai atzīst arī N. Endziņa advokāte Sņežana Makaruka. Taču plašākus komentārus viņa sniegt nevar - klients nav pilnvarojis.

Vairāki mediji raksta, ka policija N. Endziņu aizturējusi par nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu. Nozieguma būtība tāda patiešām ir, taču precīzi atbilstoša panta - par melošanu sabiedrībai - nav nedz Krimināllikumā, nedz arī Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Izmeklēšana rosināta pēc Krimināllikuma 231. panta 1. daļas - par huligānismu. Huligānam solistam maksimālais iespējamais sods ir divi gadi cietumā, bet huligānu grupai - pat visi pieci gadi. Vispirms gan apsūdzības pusei būs jāpierāda, ka melu drukāšana kaktu interneta vietnēs ir huligānisms, kas «izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), vai organizāciju darbu».